от gega » 03 Юни 2006, 08:59
Браво, Круела! Браво! И твоето мнение е много по-ценно от всичко дето аз избълвах, защото ти беше конкретна!!! Но нито аз искам следствието да се закрие, нито имам властта да го "закрия" или да го "реанимирам". Наистина - това е голям социален проблем, личен и професионален за всеки следовател. Но след като държавата е поела един път, връщане назад няма. Това е истината! И нея трябва да я погледнем в очите. Наистина вие останахте извън времето, но и в следствието, трябва да признаем, малцина работеха. И аз познавам много следователи, които цакаха карти през работно време, други дето ходеха само на соларуими, разследваха по 5-6 кражбички на година и ги кичеха с награди и благодарности - и ти ги знаеш! Не това е действащата система. И истинските професионалисти се губеха сред тази аморфна маса. Това е истината!
Ликвидирането на следствието се превърна не в най-добрия механизъм, но единствения възможен да се отърве държавата от неграмотниците, които заемаха високи постове в Следствието. Това също е истина!
Не виждам какъв беше проблемът следователи да бъдат назначени за прокурори или съдии! Но не по този унизителен за обществото начин - чрез проста сделка между НС и ВСС! Отново пропуснахме шанса да бъдат отсяти добрите от лошите следователи. И тези "проблеми" ще бъдат "втъкани" в прокуратурата и съда. Е, магистратурата да не е социален дом! Не е! Тя работи за хората, които искат правоСЪДИЕ и правоРАЗДАВАНЕ, а не за този или онзи, който бил без работа. А и не виждам какъв е проблемът да работи професионалистът в дознанието. Наистина, полицаи ще му искат обяснение защо не е приключил разследването в срок. Унизително, нали, но пък това е истината! След като самото следствие не можа да се защити и да изхвмърли неграмотните, се наложи да бъде закрито! Ако питаш мен, тези недъзи ги има и в прокуратурата и съда, но не можем тях да ги закрием нали, а мъчително ще ги реформираме:))))))
Това по темата за следствието!
Навярно погрешно си ме разбрала, когато искам разпускане на ВСС! Никога не съм призовавал към анархия, напротив, смятам, че мисълта ми е била логично изложена. С намаляването на членствения състав на ВСС ще се намали драстично външното влияние и принцъпът - "сега наш", "сетне ваш"! Идеята да се ограничи политическото влияние, т. е. да не бъдат избирани членове на ВСС от НС ми се струва продуктивна, защото ще се намали политическия натиск. А НС, демек прекият изразител на "суверена", ще може опосредствено да влияя чрез друг орган, в който той има своя квота и затова предлагам това да е КС на РБ. А там 2/3 се избират или назначават от политици - НС и президентна.
Както видя - призовавам за спокойно, но твърдо обсъждане на проблемите. Все още обаче не виждаме, не проумяваме, че от 2007 г. ставаме една съставна, малка, но съставна част от един нов държавен механизъм - ЕС. И натискът ще става все по-силен! Предричах, без да съм някакъв кой знае какъв анализатор, още през 2004 г., че през 2005, 2006 г. натискът ще бъде безпощаден, защото ние се превръщаме във външна граница на ЕС и с неработищи институции, все едно престъпниците са допуснати в сърцето на Европа. Все едно тези убийства се извършват в Берлин или Стокхолм, например. Винаги сме живели в заблуди и в духовна ограниченост, да си кажем честно - провинциалисти сме - в мисленото, а още повече в действията си.
И като такива смятаме, че някой друг ще ни въведе правилата. Не! Досега тези, които управляваха съдебната система, разчитаха на тази народопсихология и си казваха самоуспокоително - "всяко чудо за три дни", "досега всичко отминаваше, защо да е по-различно и насетне"! Но е по-различно! Защото има добре образовани юристи като теб Круела, които искат да живеят и работят в България достойно, и дане ги "заплюмат"! За това е моят призив - да заставим чрез общестевн натиск и чрез натиск от системата т. нар. управляващи тази система да застанат пред всички нас и да обясняват защо взимат определено решение, защо допуснаха да ни сочат на Запад с пръст и да ни възприемат като народ неспособен да се справи сам с корупцията, откровенния бандитизъм и организираната престъпност! И аз съм за отварянето на досиетаат, но не по този солов начин, а чрез ЗАКОН. И това е разликата между Григоров и Костов и Григоров никога няма да достигне нивото на Костов, макар да са имали или имат много близки отношения. Единият знае винаги какво да каже и как да го изкаже, макар че не е вода света ненапита, а другият, когато излезе да говори - само високопарни слова и кампанийни акции. "Да отворим на всички магистрати във ВКС досиетата!" Само колко безстрашно звучи, нали. Но ние днес вече не сме балъците от вчера. Искаме разкриване изцяло на досиетата, чрез ЗАКОН и всеки да има достъп до тях, а не някои висши чиновник да ни казва на час по лъжичка, че еди кой си е бил ченге или не. И дискусията добро-лошо ченге е изкуствена, защото, за да разберем дали някои са защитавали сигурността на държавата или са били откровенни доносници, трябва да се изнесе пред обществото цялата информация. Инак отново влизаме в омагьосания кръг, някой да ни плацика с топла водичка - този е бил готино ченге - значи герой, а другите мръсници. Това не е дори не е и хуманистично отношение към "мръсниците"!:))))) Защо само те да са на топа на устата.
Трябва да отворим цялата страница, вече връщане назад няма.
И батя Бойка е поредният политически шарлатанин, но той няма да има избор в новите условия. Това е едно от достиженията на този политически съюз - ЕС. Вече ще бъдем едно и шмекирии няма да минават. Не и такива елементарни хитринки.
И сега по темата - радвам се, че си готова да се включиш към подетата инициатива. И не желая да има водачи или нещо подобно. Тук е моментът да се избистри ясна, отговорна позиция за бъдещето развитие на съдебната система. Ако искаме ние от "низините" да бъдем чути, трябва да го направим спокойно, добре аргументирано и твърдо. Поради тази причина, наред с нармалните недоволства, да бъдем и градивни, като излагаме и конкретни предложения, които да бъдат видени от всички и да бъдат обсъдени. Всеки днес е важен. Трябва да имаме самочувствието, че ние създаваме историята, а не че вървим покрай нея. Трябва да кажем "Стоп!" на малодушието, защото много от нас, в този форум, са личности, които могат да допренесат за очистването на това срамно петно, което ни лепна ВСС! И тук не говорим за отделна личност, защото и там има достойни хора, но които все още ги е страх открито да изразят своето несъгласие. Гласуването "против" на това злополучно заседание вече не е достатъчно!