начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Обезщетение по чл.220 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение по чл.220 от КТ

Мнениеот pesho_devnya » 15 Дек 2011, 18:51

На 26.08.2011г. неочаквано и без предизвестие, работодателят прекрати безсрочния ми Трудов договор, на основание чл.328, ал.1, т.3 от КТ. Беше ми изплатено обезщетение по чл.224, а след 1 месец - и по чл.222 от КТ. Работодателят не ми плати обезщетение по чл.220 от КТ. За такова обезщетение не е упоменато в заповедта за уволнение.
По какъв ред мога да си търся обезщетението по чл.220 от КТ?
Ще ми е необходима ли заповедта за уволнение, тъй като не разполагам с такава - моята я взеха в НОИ, защото беше отпечатана с много бледо мастило и не можеше да се преснима, а работодателят едва ли ще ми даде копие?
При евентуален съдебен процес, върху кого пада тежестта за доказване на обсоятелството, че работодателят не ми е отправил предизвестие?
Благодаря!
Последна промяна pesho_devnya на 16 Дек 2011, 18:22, променена общо 1 път
pesho_devnya
Младши потребител

Re: Обезщетение по чл.220 ог КТ

Мнениеот vseznaikoto » 16 Дек 2011, 17:30

Ще трябва да заведете установителен иск по чл.124 ал.1 от ГПК. А що се отнася до доказателствената тежест, тя е върху вас, защото ще бъдете в качеството на ищец. Хубаво е да имате заповедта за уволнение, все пак ще трябва да представите доказателства за твърдяните от вас факти.

П.С. Аз съм студент, ще е нужно да се консултирате и с действащ адвокат, ако решите да водите дело.
vseznaikoto
Младши потребител

Re: Обезщетение по чл.220 от КТ

Мнениеот pesho_devnya » 16 Дек 2011, 18:23

Благодаря Ви много!
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот axioma » 21 Дек 2011, 15:37

Какъв установителен иск? Първо трябва да прецените какво точно искате в тази ситуация. Искате да се върнете на работа /може и това да претендирате/ или да получите полагащото се обезщетение?

За да е законно прекратяването на трудово правоотношение, трябва да е спазена процедурата, предвидена в КТ.
Във Вашия случай, не Ви е изплатено обезщетение за неспазеното предизвестие. Правя извода, че не желаете усложнения и искате само изплащането на това обезщетение. Ако си търсите правата по съдебен ред, трябва да представите заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Има начини да си я набавите. В тази заповед не е записано да Ви се изплати обезщетение по чл. 220, ал.1 КТ. Това е достатъчно. Оттук нататък тежестта на доказване пада на работодателя - той трябва да представи ведомост или др., че Ви е изплатил тази сума.

Може да пуснете жалба и в Инспекцията по труда. Тя ще направи проверка и предписание до работодателя да изплати съответната сума. Задължително си вземете входящ номер на жалбата от ИТ.
axioma
Младши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 21 Дек 2011, 18:32

Благодаря и на Вас за проявената отзивчивост!
Не искам да се връщам на работа при същия работодател, а само да си получа обезщетението, което ми дължи. Мисля да започна с жалба до ИТ.
pesho_devnya
Младши потребител

Назад към Трудово право