начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Нередовно изплащане на заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нередовно изплащане на заплата

Мнениеот koser » 19 Юли 2012, 18:32

Привет и благодаря на всичко заинтересовани по моят казус.
Моят работодател бави изплащането на заплатите.В трудовият договор е упоменат срок за изплащане на едната част от заплатата и срок за другата.Последната заплата я взехме с колегите закъсняла и разпокъсана на 5 части.Въпросът ми е как може да се прекратят трудовите взаимоотношения със съответният работодател за да мога да си получа изработеното и да имам право на борса или обезщетение.До сега имам 1 година трудов стаж от които 3 месеца в тази фирма.Има 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя.Заплатата се превежда по банка и с извлечение мога да докажа късното и превеждане.Поменаха ми за чл.375 б,по който мога да напусна защото не ми се изплащат заплатите.Ако някой е запознат моля да поясни.
koser
Нов потребител

Re: Нередовно изплащане на заплата

Мнениеот inspectora » 20 Юли 2012, 10:13

КТ написа:Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Подава се писмено изявление в този смисъл /свободен текст/. Важното е да имате доказателства, че работодателят го е получил - входящ номер например /или най-сигурно с нотариална покана/ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот koser » 21 Юли 2012, 08:37

В този случай мога ли да се възползвам от пълния размер на борсата.Понеже сам напускам сигурно няма да е палният размер.
koser
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юли 2012, 08:44

Ще ползвате максималния възможен размер на обезщетение. Нямаше да е така, ако напуснете с предизвестие. Сега не напускате съвсем "доброволно", а заради неправомерно поведение на работодателя, което е отчетено от законодателя.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот koser » 21 Юли 2012, 17:30

Благодаря за информацията.
koser
Нов потребител

Назад към Трудово право