начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Кражба на работното място - мога ли да осъдя работодателя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кражба на работното място - мога ли да осъдя работодателя?

Мнениеот jody88 » 21 Юли 2012, 11:37

Здравейте! Беше ми откраднат личният лаптоп от работното място и искам да попитам дали имам шансове да спечеля дело, ако дам под съд работодателя ми.
Ще обясня ситуацията за да добиете повече представа за случилото си. Работя в хотел, на длъжност администратор. След приключване на нощна смяна си оставих лаптопа в гардероба, който ползвам в съблекалнята на персонала. Там го държах през последните 9 месеца и не е имало проблеми. След 2 дни, когато отново дойдох на работа, него го нямаше. Разговарях с колегите, звъннах до полицията, прегледах записите от камерите в хотела (но точно в тази стаичка няма камери и не може да се разбере кой го е откраднал). Според мен работодателят носи носи пряка отговорност за случилото се, защото: 1) гардеробът, който ползвам не може да се заключва - има ключалка, но не ми е предоставен ключ; 2) наскоро преобразуваха съблекалнята в помещение за складиране на мръсното бельо, защото от ХЕИ бяха направили предупреждение, че ако няма обособено помещение, ще съставят глоба. Сега до тази стаичка имат достъп и външни лица - тези, които взимат мръсното бельо от хотела. Не е ли нарушаване на правата на персонала, това че той вече няма собствена стая за преобличане преди и след работа?
От полицията дойдоха да огледат и ми казаха да отида в районното при криманалистите и да подам там молба, но честно казано не възлагам големи надежди на тях.
Какви шансове имам ако дам под съд работодателя и до каква сума реално мога да предявя искане да ме обезщетят?
Благодаря Ви за вниманието!

Поздрави,
Г. К.
jody88
Нов потребител

Re: Кражба на работното място - мога ли да осъдя работодател

Мнениеот inspectora » 21 Юли 2012, 11:54

Оставих си лаптопа в незаключващ се шкаф в стая, до която имат достъп много и всякакви лица - откраднаха го! Понеже стаята е собственост на работодателя ми, мога ли да го осъдя?

:mrgreen:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 21 Юли 2012, 15:52

Откраднатия лаптоп има т.н. IMEI адрес, чрез който може да се локализира местонахождението му и съответно да се идентифицира лицето което го ползва, което може и да е кредеца, но може да е заложен, или продаден.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 25 Юли 2012, 01:31

neutralen написа:Откраднатия лаптоп има т.н. IMEI адрес, чрез който може да се локализира местонахождението му и съответно да се идентифицира лицето което го ползва, което може и да е кредеца, но може да е заложен, или продаден.

IMEI / IMSI имат SIM картите за GSM мрежата. Лаптопите имат MAC адрес на мрежовата карта - той светва само в локалната мрежа, не глобално. Зор работа (ама мнооого зор) да се хване в Интернет откраднат лаптоп.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 06 Сеп 2012, 18:48

Като НЕ юрист, но човек занимаващ се с компютри, мога да кажа, че откраднат лаптоп НЕ може да бъде намерен по мак адреса, защото
а: Няма никой да тръгне от доставчик на доставчик из цяла българия и да издирва мак адрес и
б: Мак адреса е идентификацията на мрежовата карта.

Тоест, в момента, в който си купи мрежова карта от ,който и да е магазин и я смени, с мак адреса е свършено.

Естествено и в: по уай фай не излиза истинския мак адрес НИКОГА. Излиза мак-а на рутера
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Трудово право