начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Съкращение след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение след майчинство

Мнениеот chouchou » 05 Мар 2013, 12:16

Здравейте,

Работя на безсрочен трудов договор, като в момента съм по майчинство. Междувременно във фирмата се извършват структурни промени и се създават звена в провинцията.

Въпросът ми е дали след приключване отпуска по майчинство имам защита като майка на дете под 3 г?

Или работодателят би могъл да ме съкрати или премести длъжността ми извън населеното място, в което съм работила до този момент?!

Благодаря предварително
chouchou
Нов потребител

Re: Съкращение след майчинство

Мнениеот latinka » 09 Мар 2013, 17:39

1. Да, генерално имате закрила по чл. 333 от КТ в хипотезите на прекратяване на трудов договор, посочени в същия член. Има и възможности обаче работодателят да прекрати трудовия Ви договор, в които закрилата не се прилага.
2. Работодателят не може да промени длъжността Ви или харакрета на изпълняваната от Вас работа едностранно. Единственото което може да направи едностранно е да увеличи заплатата Ви и да промени работното Ви място в рамките на мястото Ви на работа. Мястото на работа е посочено в трудовия Ви договор.Например ако мястото Ви на работа е посочено само като град, работодателят Ви може да промени работното ви място в рамките на този град.
latinka
Младши потребител

Re: Съкращение след майчинство

Мнениеот batzeto » 25 Мар 2013, 21:10

Здравейте, колеги!

Тъй като не намирам отговор по конкретно зададен въпрос по-рано ще си позволя да го видоизменя в тази тема, надявам се на отговор от ваша страна.
А именно: Възможно ли е съкращението по време на майчинство при безсрочен ТД, (в 10-тия месец от майчинството), при прекратяване на дейността на фирмата? И какво следва да бъде обезщетението в такъв случай, защото работодателя предлага 2 месеца такова? Защитена ли е майката от закона по някакъв начин и какво следва да предприемем?
Благодаря предварително!
batzeto
Младши потребител

Назад към Трудово право