начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

ОТПУСК ЗА СВИДЕТЕЛ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТПУСК ЗА СВИДЕТЕЛ

Мнениеот drill » 18 Мар 2013, 18:06

Здравейте, наскоро се явявах на дело по което бях свидетел. Изпратих на работодателя си молба, да бъда освободена от работа във въпросния ден, по чл.157, ал.1, т. 5 от КД.
Днес ми беше обяснено, че трябва да подам молба за отпуск за въпросния ден - платен или неплатен. Въпросът ми е редно ли е това и на какво основание ми се иска? И въобще каква молба трябва да подам в случая?
Благодаря Ви за консултацията.
Поздрави!
drill
Младши потребител

Re: ОТПУСК ЗА СВИДЕТЕЛ

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Мар 2013, 18:23

По правило молбата се подава преди съдебно заседание, към нея прилагате и фотокопие на съобщението за призоваване.
По закон времето на този отпуск ( по 157, ал.1 т.4 КТ) за работодателят не носи задължение за плащане (чл. 157, ал.3 т.3), а на осн. чл. 122 от НПК е следвало да искате от съда да постанови определение по силата на което да ви бъде заплатено възнаграждение за загубения работен ден ( и пътни, ако сте правили такива разходи) от бюджета на съда.

Чак не го вярвам да се случи ( съдът да заплати възнаграждението ви, защото ще се отпочне- носите ли трудов договор, пък какъв е размера на дневното ви възнаграждение, та до ... няма пари за това в бюджета на съда, ако изобщо ви обърнат внимание на воплите), ама така е разписано. То и за това такава мъка да дойде свидетел в съдебна зала. Всеки бяга като дявол от тамян, когато чуе за свидетелстване.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот drill » 18 Мар 2013, 20:37

Благодаря Ви за бързия отговор. Аз написах молба, в която посочих че заради чл.157 бих искала да отсъствам от работа. Но в последствие ми поискаха молба за отпуск. Мисля да си пусна неплатен отпуск. :-)
drill
Младши потребител

Мнениеот gelehrte » 10 Май 2013, 20:25

Интересно. Като чета законите и аз разбрах същото, което беше отговорено тук. Само не разбрах защо отделите по човешки ресурси в 2 големи IT компании в България ми заявиха, че според закона те били длъжни да изплатят възнаграждение на техния служител, който е отсъствал като свидетел по дело. От друга страна собствената ми фирма заяви, че не дължи възнаграждение, а съдът го дължи.
gelehrte
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 10 Май 2013, 20:40

Свидетелстването се приема за обществен дълг и затова отпускът за явяване пред съд е неплатен за работодателя - разходите за явяване се плащат или от депозита /ако делото е гражданско/ или се поемат от бюджета на съда /ако е делото е наказателно или административно наказателно/. Ако делото е по служебни въпроси, много администрации считат, че това влиза в изпълнение на служебните задължения и не само че не принуждават служителите си да ползват отпуск, но и плащат всичко - дори командировъчни пари ако съдът е в друго населено място. Тълкуването на тези правила е проблемно, тъй като в чл. 157 от КТ няма разграничение дали делото е служебно. Тази нормативна неяснота е добре дошла както за работодателите, така и за съда /който така те овиква, че можеш да съжалиш, че си поискал дължимото по закон/. Единственият ощетен е самия свидетел. Мила родна картинка. :evil:
iva_sh
Потребител

Назад към Трудово право