начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Връщане на парични обезщетения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на парични обезщетения

Мнениеот petichka » 23 Юли 2013, 19:05

През 2011 г бях съкратена от работа по чл. 320 от КТ. Заведох дело за неоснователно съкращение. Имам решения от районен, окръжен и касационен съд, след които съм възстановена на работа. Явих се в законовия срок, работих 3 дни и излязох отпуска. По време на нея работодателят ми праща покана, с която доброволно ме призовава да изплатя изплатените ми суми при съкращението по чл. 220 и чл. 222 от КТ. Основанието за това искане е, че е отпаднало основанието, но което е изплатено обезщетението. Роботодателят ме кани в срок от 7 дни от датата на получаване на писмото да върна доброволно сумите.
Въпросът ми е доколко е основателно това искане да върна сумите и то чрез писмо, като в него не се посочва никакво законово основание за това?
petichka
Нов потребител

Re: Връщане на парични обезщетения

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 06:02

petichka написа:Основанието за това искане е, че е отпаднало основанието, но което е изплатено обезщетението. Роботодателят ме кани в срок от 7 дни от датата на получаване на писмото да върна доброволно сумите.
Въпросът ми е доколко е основателно това искане да върна сумите и то чрез писмо, като в него не се посочва никакво законово основание за това?

Основателно е искането- с признаване на прекратяване на ТПО е отменена заповедта на работодателя и сте възстановена на работа. Е, да ама именно с постановяване на решението от ВКС е отпаднало основанието за плащане на обезщетенията, спорът е решен окончателно, а по силата на чл. 55, ал. 1 от ЗЗД от датата на решението дължите връщане на изплатените суми, защото вземането на работодателя е станало изискуемо. Поканата, която сте получила дори не е задължителна ( в т.см. виж Постановление № 1 от 28.05.1979 г. на ПлВС), защото вече сте в забава.

Връщането може да стане доброволно, в противен случай при евентуално дело ще му бъдат присъдени изплатените суми съдебно, ведно с лихви и разноски. Тоягата има две страни- запознали сте се с другия и край.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот petichka » 24 Юли 2013, 08:12

Благодаря на bird_of_paradise за точния отговор. Помогнахте ми да взема решение по проблема. Хубав ден от мен!
petichka
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 08:50

Благодаря, това е повод за усмивка. Казах ви лоша новина, но ми пожелахте приятен ден, което ме впечатли.
Хубава седмица и спокоен отпуск на Вас. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот petichka » 24 Юли 2013, 13:44

:D bird_of_paradise , имам въпрос към Вас от името на колежка. Нейния казус е същия, но докато се водеха делата, тя започна работа на друго място и отказа да се върне на старото. Към нея са отправени същите искания за възстановяване на сумите по същите членове. Доколко е основателно това искане? Благодаря още веднъж!
petichka
Нов потребител

Назад към Трудово право