начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Право на отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на отпуск

Мнениеот dessi_07 » 31 Юли 2013, 13:59

Здравейте,
Работя на постоянен трудов договор и съм бременна,трябваше да излезна в майчинство от 03.11.2013,но поради проблеми излязох болничен от 05.07.2013г. Имам право на 20 дни платен отпуск,използвала съм 5 и ми остават 15,но лекарката ми забрани да ходя на работазащото съм по 8-9часа на крак и трябва да вдигам тежко, и ще ми дава болнични до като не дойде момента за майчинството. Въпроса ми е отпуската ще се прехвърли ли за периода след майчинството или ще "изгори"?? И мога ли да поискам да ми го платят при наложените обстоятелства?????
Благодаря Ви предварително.
dessi_07
Нов потребител

Re: Право на отпуск

Мнениеот jimi66 » 01 Авг 2013, 22:22

Отпуската ще се отложи за ползване за след майчинството!

чл. 175а, ал. 2 от КТ - Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4( БРЕМЕННОСТ ), правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Отпуската ти за 2013 г. ще се погаси по давност на 01.01.2016г. Освен това ще придобиеш и право на платен отпуск и за периода на бременността и майчинството!

Парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск е допустимо само при прекратяване на трудовото правоотношение! - чл. 224 от КТ.
jimi66
Младши потребител

Назад към Трудово право