начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Невръщане на трудова книжка и документи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невръщане на трудова книжка и документи

Мнениеот savilona » 28 Юни 2012, 11:54

Започнах работа в малко квартално кафе на 20 април.Чак на 3 май бях назначена на трудов договор,безсрочен,но ме осигуряваха на 4 часа върху 195 лв. заплата.В края на май собственикът на фирмата и жената,с която живее,решиха,че не издържат финансово и затвориха кафето.Много тежко го преживях,макар и с малко пари,нещо правех ... и изведнъж пак същото мизерие и безработица като преди.Поисках си трудовата книжка,служебна бележка,удостоверение за доходи и заповед за прекратяване на договора-всички тези документи ще ми трябват за социалните,когато след няколко месеца ще подавам нова молба за детски надбавки.Вече почти 1 месец разговарям с бившия ми вече шеф по телефона и всеки път ме върти-след ден-два ще ти дам документите,всичко ще е наред ,и аз имам проблеми,не се притеснявай и бла-бла...Обаждам се през 4-5 дни или 1 седмица,защото телефонът ми е спрян и не мога да звъня от него/могат да ми се обаждат все още/ и всеки път търся съседи,за да се обадя.Чудя се докога ще ме лъже така и каква сметка има да ми бави документите-никаква.Последният път в понеделник обеща за днес-понеже се разделяли с жена му,книжката била при нея,другите документи ми били готови.
Ще кажете сигурно да го съдя-първо нямам пари и второ,за какво да го съдя,не искам пари,искам си само документите.Рискувам да загубя детските си надбавки за цяла година,които макар и мизерни,са право на детето ми.
По телефона Инспекцията по труда ми казаха,че трябвало да проверя в НАП дали има уведомление за прекратяване на трудовия договор,ако няма-проблемът с документите си оставал мой...Адресът на фирмата не съвпада с този на кафето,където работех,а и в понеделника шефът спомена,че бил преместил фирмата на друг адрес.В кой НАП да ходя да проверявам и къде точно?
В никакъв случай не седя,без да се боря-но какво да правя,като тоя все казва днес-утре-другиден?!Вече се притеснявам сериозно.Само трудовата книжка не ми е достатъчна да я върне-трябват ми и удостоверението,служебната бележка и заповедта.
Някакви съвети?
Благодаря.
savilona
Младши потребител

Re: Невръщане на трудова книжка и документи

Мнениеот svettoslav » 02 Юли 2012, 15:20

Ако все още не е уреден въпроса,накарайте го поне трудовата книжка да оформи.Става за 1 минута.Ако знаете къде живее,направо отидете на място,ако трябва го чакайте пред дома му докато се върне и т.н. докато впише данните.Там ще е посочено кога е прекратен трудовия Ви договор,а също така и работната Ви заплата(макар и на 4 часа).Би трябвало да е достатъчно,т.к. тр.книжка е официален документ по смисъла на закона и доказателство за вписанияте в нея обстоятелства(тр. стаж,заплата,основание за прекратяване на договора и др.).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот konik » 04 Юли 2012, 16:34

savilona написа:В кой НАП да ходя да проверявам и къде точно?

Някакви съвети?
Благодаря.

Няма значение къде е преместен адресът на фирмата. Вие можете да отидете в НАП по Вашето местожителство, където по ВАшето ЕГН ще поискате да ВИ се издаде справка - може и писмена и заверена от НАП, може и устна - за данните за сключваните от Вас трудови договори. От тази спарка ще е видно от коя до коя дата е бил трудовия Ви договор, ако въобще е бил регистриран.
По отношение на адреса на дружеството - на www.brra.bg можете да проверите по името на фирмата актуалния й адрес, за да можете на него да изпратите в писмен вид искането си за издаване на необходимите Ви документи.
Желая Ви успех!
konik
Младши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 12:05

Здравейте,
Казвам се Мартина,
Искам да попитам какво да направя за да си върна трудовата книжка, която остава при старият ми работодател?
Случи се следното на 19-20 март 2012г. започнах работа в едно кафене, работих до 28май същата година и все още не ми е върната трудовата книжка. Шефът на заведенито ми казва, че не съм му я оставяла, но аз помня че е в него и категорично отказва да я потърси и евентуално да ми я върне. Думите му бяха следните: "Ааа ти не си я носила изобщо, защо да я търся". Искам да знам какво да направя за да ми я върне и как да си формулирам правилно молбата или жалбата която трябва да му изпратя.
До преди 2 седмици работех на друго място и трябваше да представя трудова книжка за да ми я попълнят, защото там работих година и 2-3 месеца, но аз немога да я представя понеже немога да си я изискам от предния си работодател.
Бихте ли ми помогнали, спешно е :(

Благодаря предварително!!!
locainnocence
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Сеп 2013, 12:14

Помислете за дубликат. Иначе има Инспекция - регионална дирекция. Може би те имат опит в такива случаи. Другото е трудов спор, да искате чрез съд. поне като свидетели трябва да имате един човек.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 12:21

Благодаря аз за това точно си и помислих но все пак да попитам, и другото е че нямам никакви документи в мен или поне немога да ги намеря, но си намеих всички стари трудови договори и прекратяванията само от този въпросния човек - не. Което ме навежда на мисълта че той изобщо не ми е връщал копие от договора и от прекратяването му.
locainnocence
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Сеп 2013, 12:50

Има ви в НАП, оттам се следва информацията. Ако не е регистрирал договора - лошо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 13:21

Благодаря ви много, ще попитам в НАП-а и надявам се да успея да направя нещо :)
locainnocence
Нов потребител

Назад към Трудово право