начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Работодател задържа трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодател задържа трудова книжка

Мнениеот vasco21 » 04 Окт 2013, 16:27

Колко дълго работодателя може да задържа трудовата книжка на служител напуснал по 326 ал. 2. В наредбата за трудовата кн. само се повтаря чл. 350 от КТ, че трябва да бъде върната незабавно, но къде са сроковете и санкциите при задържане? Благодаря ви предварително.
vasco21
Нов потребител

Re: Работодател задържа трудова книжка

Мнениеот nmitova » 07 Окт 2013, 18:25

Работодателят няма право да задържа трудовата книжка на работника/служителя и следва да я върне незабавно на същия, след като е вписал основанието за прекратяване на трудовия договор и трудовия стаж. Съгласно чл. 226 (2) "работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя."

В случай на незаконно задържане на трудовата книжка, моят съвет е да сезирате Инспекцията по труда.
nmitova
Потребител

Re: Работодател задържа трудова книжка

Мнениеот sanjaracic » 10 Окт 2013, 15:01

Привет,

Не знам да ли тук е правилното място да задам въпроса си...ама понеже става въпрос за задържане на трудовата ми книжка,а съм освободена по същия чл326 ал2 на 23.09.2013 както и мъжа който зададе въпроса преди мен,реших да питам тук.
Работех в фирма която има още един служител в града в който живея,той е ръководен кадър за региона.
Всички документи, цялата кореспонденция с главния офис ставаше чрез куриерските служби,от началото до края.
Понеже не им е харесало това че искам да ги напусна опитаха се да направят доста мизерии,ама не им се получи защото не се оставих.Дори бяха решили в един момент да ме уволняват дисциплинарно, което беше върха на абсурдите.Както и да е, сега не ми пращат трудовата книжка и всичките документи по куриер както и до сега сме правили, ами искат да ме накарат да отида в централата да си ги взема лично от там.Не ми е удобно да пътувам в момента, и ги помолих да ми я изпратят,отговора е не, и това че не мога да дойда, било мой проблем.
Четейки в интернет ми стана ясно, че не е задължително да се взема лично, даже мога да направя пълномощно до колкото разбрах и дори някой вместо мен може да го направи. Огорчена съм вече и ядосана!Единственото което исках е да се махна от там и да приключа с тях,е да, ама не. Дори ми се иска да ги съдя вече защото точно това заслужават, за една година са напуснали 9 човека от общо 20..
Моля съвет..:)))
Извинете за подробности,унесох се май:)
Благодаря предварително!
sanjaracic
Нов потребител

Назад към Трудово право