начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Задължения към работник възстановен от съда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Задължения към работник възстановен от съда

Мнениеот kulova » 28 Апр 2013, 11:17

Да, при тази фактическа обстановка може да се наблюдава доста голямо тълкувателно разнообразие :)
kulova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 14:59

Pause написа:Имаше един по пикантен ,случай служителка била уволнена представя болнични листове за неявяването си на работа и изявява желание за ползване на отпуск по Чл.163 КТ. :lol:

Няма нищо пикантно, но за да не оставя място за съмнение ще направя допълнение.
Не случайно КТ е посочил два работни дни- този законодател е бил умен и е "вързал" срока с една разпоредба от една наредба...
(2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

bird_of_paradise написа:Не, вие гоните- отивате в съда и правите проверка. Чакате да изминат 14 дни, след дата на връчване, и ако работникът не се е явил повече от два дни ( 190 т.2)- на третия му пускате писмо ( чрез известие за доставяне, чрез куриер, телепоща- както искате) с искане за представяне на обяснения, в тридневен срок от получаването му, по реда на чл. 193, чакате да изтекат дните и според зависи поведението му :arrow: уволнявате го дисциплинарно.
Задължително се снабдявате със заверен препис от съда за удостоверяване дата на получаване на съобщението от работника.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:05

bird_of_paradise написа:
dimitar2 написа: Не, вие гоните- отивате в съда и правите проверка. Чакате да изминат 14 дни, след дата на връчване, и ако работникът не се е явил повече от два дни ( 190 т.2)- уволнявате го дисциплинарно.
Задължително се снабдявате със заверен препис от съда за удостоверяване дата на получаване на съобщението от работника.

И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 17:15

REVOLUTION написа:....И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D

Защо?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:36

bird_of_paradise написа:
REVOLUTION написа:....И това дисциплинарно уволнение ще падне 100 процента в съда и ще плащате пак като поп. :D

Защо?

Защото зависи от волята на работника дали ще заеме длъжността , на която е възстановен.Работникът междувременно може да започнал по-добра работа и да не желае да се връща на старата.До момента , в който работникът не се яви , за да заеме длъжността на която е възстановен , последният няма никакви трудови права и задължения.
За да се разреши тази специфична правна обстановка на неопределеност, законодателят е предвидил специално основание за уволнение чл.325 т.2 от КТ. Последното изключва състава за дисциплинарно уволнение.
Още повече ако работодателят вместо да използва специално предвиденото основание за уволнение , избере по тежкото производство за дисциплинарно уволнение, ще блесне очевадно че това се прави в противоречие на чл.8 ал.1 от КТ, като единствената цел е да се отмъсти и навреди на работника и т.н. и т.н.

П.П.
Да не говорим , че работникът винаги може да отговори на поканата за даване на обяснения, че прекратява ТД на основание чл.325 т.2. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Апр 2013, 17:48

Да-а, прав си за чл.325 т.2 от КТ.
Писала съм по спомени, и когато те прочетох проверих, къде съм сгрешила- оказа се, че съм писала заповед за дисциплинарно уволнение, ама работникът се е явил един ден на работа и после го е отнемало, та за това съм извървяла процедурата на дисциплинарно уволнение.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Апр 2013, 17:58

bird_of_paradise написа:Да-а, прав си за чл.325 т.2 от КТ.
Писала съм по спомени, и когато те прочетох проверих, къде съм сгрешила- оказа се, че съм писала заповед за дисциплинарно уволнение, ама работникът се е явил един ден на работа и после го е отнемало, та за това съм извървяла процедурата на дисциплинарно уволнение.

+1.Така да,абсолютно правилно.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот iliana88 » 17 Дек 2013, 23:07

Здравейте, моля да споделите идеи (повече глави мислят по-добре от една) по следния казус: Съдът възстановява на работа уволнен работник и му присъжда обезщетения. Решението не е обжалвано и влиза в сила, но работодателят не предприема никакви действия да го изпълни.
Минаха 2 месеца и изпратих покана до работодателя, за да му напомня, че има влязло в сила съдебно решение и е добре да го изпълни. Напомних и за задълженията му, установени в КТ и КСО във връзка с възстановяването на работа на незаконно уволнен служител. Но не очаквам, че работодателя ще предприеме някакви действия. По отношение на присъдените от съда вземания е ясно - изпълнителен лист и ЧСИ. Но аз искам да бъде признат трудовият стаж, да бъдат внесени осигуровки за периода. Но не се сещам как да действам за най-добър ефект.
Някаква опция е чл.304 от АПК. Да пусна сигнали но НАП и Инспекция по труда е друга опция.
Някой може ли да сподели практически опит или да даде идея как е най-разумно да постъпя, за да получа обезщетението?
iliana88
Младши потребител

Предишна

Назад към Трудово право