начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Напускане по чл.327(1)т.2 по време на болничен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане по чл.327(1)т.2 по време на болничен

Мнениеот lilitoto » 09 Яну 2014, 22:39

Здравейте! Потърсих съдействие от ИТ и НАП, поради неизплащане на трудови възнаграждения и невнесени осигуровки към ДЗПО (допълнително задълж. пенсионно осигуряване). Изпратих с телепоща Уведомително писмо по чл.327,ал.1 т.2 до работодателя си, поради неплатена заплата за месец ноември, със заверка на съдържанието. Пощата е получена от служител , който е разписал обратната разписка на 03.01.14г. От 02.01.14г съм в болничен за период от 10 дни поради инфекциозно заболяване. Работодателя е уведомен за болничния по имеил. Болничен - оригинал е изпратен на адреса на фирмата, посочен в Търговския Регистър, в срок от 2 работни дни след издаване на болничния. Тъй като данните обявени в Търговския Регистър са неверни/неактуални, са препратени на адреса на месторабота.

По телефона говорих със счетоводителя за издаване на следните документи: УП2, УП3 и служебна бележка на НАП за доходи, и помолих да подготвят и заповед за напускане, нужна за оформянето на трудовата ми книжка. Директно ми бе отказано оформянето на такива документи, защото нямали човек изпълняващ длъжност ТРЗ (труд и работна заплата). Също така ми казаха ,че не могли да прекратят договара, защото съм в болничен. Основателен ли е този отказ? Как мога да си изискам тези документи? Моля за съвети! Благодаря!

ПП. Вече съм регистриран в бюрото по труда като безработен, представяйки Уведомителното писмо и Безсрочен трудов договор. Какво следва по-нататък?
lilitoto
Нов потребител

Re: Напускане по чл.327(1)т.2 по време на болничен

Мнениеот lilitoto » 14 Яну 2014, 23:27

Приведоха ми заплатите по банков път с 10 дни закъснение. Сутринта нямаше нищо по сметката. Дължи ми и обезщетение по чл.221 ал. 1 от КТ.

"Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., доп., бр. 58 от 2010г., в сила от 30.07.2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение."

Не ми връчаха и днес заповедта, не била готова , трябвало да мине проверката ... Чакам да видя какво ще стане. Някакви предположения? Може ли да ме уволни дисциплинарно за неявяване на работа? Ще пиша какво е станало в крайна сметка.
lilitoto
Нов потребител

Назад към Трудово право