начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Мнениеот hepbaka » 05 Авг 2020, 10:55

Здравейте,

Имам следният казус, който се опитвам да си обясня, но не съумявам самостоятелно.

Работя на ненормирано работно време - 2 дни дневни 11ч смени, 2 дни нощни 11ч смени (+1ч който се получава от нощният труд), 4 дни почивам (реално са по-малко, тъй като за първи ден се брои този, в който свършвам работа сутринта в 7).

На скоро бях в болничен и респективно предоставих същият на работодателя. Срокът беше 3 дни - работих си последната нощна смяна. Работодателят обаче ми изплати обезщетение за 3 дни, обаче приравнени на 8ч смени и каза, че е подал болничният лист към НОИ, за да ми бъде изплатена останалата разлика от 9часа от тях.
Респективно във фиша ми е отразено че съм бил болничен 4 дни.
Не разбирам, защо се приравняват 3 дни по 11ч на 4х8 + 1ч.

Също така, ако правилно разбирам болничен= отпуск по болест.

Ако последното е вярно, би било логично, когато пускам молба за платен отпуск за един работен период (4х11ч) да пускам и 4 дни отпуск, а те да си ги приравняват към броя часове. Само че, работодателят винаги е искал за 4х11ч да се пускат 5 дни отпуск 5х8 и да се доработват още 4 часа.

На мен ми се вижда в контрадикция едното и другото - защо ако отпуск по болест за 3 дни = 33ч и според тях това са 4 дни +1ч, не е равно на платен отпуск 4дни = 40ч +4ч ?

Никъде не успях да намеря определение на колко часа е равен 1 ден платен отпуск.

Надявам се да не съм ви объркал.
hepbaka
Нов потребител

Re: Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Мнениеот jhoro » 05 Авг 2020, 15:52

Здравейте!
Моето разбиране е, че става дума за „ненормирано работно време“! Защото:
Ненормиран работен ден
Чл. 139а.
(1) Поради особения характер на работата работодателят след консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 може да установява за някои длъжности ненормиран работен ден.
(3) Списъкът на длъжностите, за които се установява ненормиран работен ден, се определя със заповед на работодателя.
(4) Работниците и служителите с ненормиран работен ден са длъжни при необходимост да изпълняват трудовите си задължения и след изтичането на редовното работно време.
(5) В случаите по ал. 3 работниците и служителите имат право освен на почивките по чл. 151 и на почивка не по-малко от 15 минути след изтичането на редовното работно време.
(6) В случаите по ал. 3 общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.
(7) Работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд.

Тоест - според ал. 4 - в някой дни ще си работите 8 часа, а в други ... колкото трябва. При режим на ненормиран работен ден, предварително не е известно кога може да се наложи превишаване на нормалната продължителност на работното време!
Както казвате - работното време си е нормирано (предварително определено).
По-скоро става дума за „сумирано изчисляване на работното време и смени по часов график“!
Пп. Тук има разминаване от математическо естество.
Обикновено, смените са по 12 часа! За да може - две смени, да са едно денонощие!
Тоест - ако в понеделник и вторник работите „денна смяна“ от 7:00 до 19:00, в сряда и четвъртък „нощна“ от 19:00 до 7:00 - почивката (4 дни) трябва да е 96 часа. И да сте на работа във вторник, от 7:00 часа.

Когато имате издаден „Болничен лист“ - имате право на „отпуск поради временна неработоспособност поради ...“ (възможните причини са изброени в чл. 162 от КТ).
Преизчисляването става, като броя работни дни по график, се умножи по съответните часове и се раздели на часовете по договор. Съгласно Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
Затова е и сметката - 3 дни по 11 часа = 33 часа. Разделено на 8 - 4 дни и 1 час.
Това може и да не се преизчислява и да се работи със средночасово брутно трудово възнаграждение!
Неприятно за Вас ще е, ако дните, през които сте болен, съвпаднат с дните, когато по график почивате. Защото се гледа броя на работните дни/часове, включени в периода на временната неработоспособност. (чл. 35 от НПОПДОО)

Очаквам допълнителна информация - най-вече за часовете по договор, продължителност на смените ...
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право