начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Подправка на молба за напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подправка на молба за напускане

Мнениеот julsy » 10 Окт 2011, 16:52

Здравейте,

Имам следния казус-след 4 години служба в малка частна фирма работодателката ми реши да ме освободи ( съкрати) с мотива,че работата е намаляла и няма достатъчно пари да ми осигурява заплатата.Даде ми две седмици устно предизвестие.В момента съм в процес на търсене на работа,като смятах да се запиша в бюрото по труда с цел да получавам обезщетение за безработица,тъй като вече трета седмица не мога да намеря работа.
Онзи ден отидох да получа трудовата си книжка и видях,че има назначен нов човек на моето място.Подписах документ,в който с химикал беше написано,цитирам, "Получих трудовата си книжка". След което хвърлих поглед и на останалите документи и видях,че имаше написана от мое име молба за напускане по лични причини,която аз не съм подавала.На мястото на подписа се беше подписала работодателката ми,като дори не си беше направила труда поне в общи линии подписа да прилича на моя.Имаше и още един документ, в който се казваше,че молбата "ми" е уважена и трудовия договор се прекратява съгласно чл. 325. -по взаимно съгласие.

Тъй като не съм съгласна да бъда подписвана от друг човек,както и да не получавам обезщетение за безработица при съкращение,какво бихте ме посъветвали да направя?Жалба в инспекцията по труда вероятно,но дали това е обвързано със завеждане от мене дело?

Благодаря ви предварително.
julsy
Нов потребител

Re: Подправка на молба за напускане

Мнениеот nk7702n » 10 Окт 2011, 18:27

Жалба на първо място в Прокуратурата - това си е престъпление, после може и в Инспекцията по труда - за глоба и на следващо място - гражданско дело.
nk7702n
Старши потребител

Re: Подправка на молба за напускане

Мнениеот cvete68 » 19 Окт 2011, 16:17

От личен опит Ви съветвам да не се занимавате с Инспекцията по труда, а направо да си намерите адвокат и да подадете дело в съда. Важно е да не изтървете двумесечния срок за обжалване на заповедта за освобождаване в съда. Там ще бъдат изискани от фирмата необходимите документи и ще се докаже чии са подписите. Междувременно мисля, че трябва да се запишете в Бюрото по труда, защото там срока за регистрация е променен на 7 дни. Дори и в началото да ви отпуснат обезщетение в минимални срокове като освободен по чл.325, след като спечелите делото и Ви бъде променено основанието за освобождаване, би следвало и БТ да ви промени обезщетението. Пожелавам ви успех - аз не бях достатъчно решителна в подобна ситуация и сега съжалявам.
cvete68
Нов потребител

Назад към Трудово право