начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Съкращение без предизвестие?Помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение без предизвестие?Помощ

Мнениеот tututava1 » 23 Юли 2012, 13:17

Здравейте може ли някои да ми каже какво мога да направя в следния случай. Баща ми работи при един от най некоректните работодатели, който не им е плащал от около 6 месеца. На всеки 6 месеца им дава по 100 лв., а се подписват, взели пари на хвърчащ лист всеки месец без документ за тях разбира се, а и ги пуска постоянно в неплатен отпуск. В момента е болничен 5 дни и му се обаждат да му кажат да отиде да си вземе заповедта за съкращение. Бил съкратен, защото нямали работа и т. н, а и нямало да му платят болничния. Имат ли право да го съкратят без предизвестие и какъв срок трябва да е това предизвестие.?Дължат ли му обезщетение и за колко време е то. Не сам запозната с трудовия кодекс и не знам какво се прави в този случай. Казах му да не подписва нищо, дори да му връчат заповед и да види от коя дата е тази заповед. Моля кажете какво може да направи. Жалба ли се пуска. В съда ли къде ? Може ли да сезира инспекцията по труда, поне да му платят последния месец и обезщетение за съкращението. Освен това трябва да се пенсионира след точно 6 месеца. Нямаше ли нещо,че не могат да го съкратят 6 месеца преди пенсия. Ако можете да ме посъветвате ще съм ви много благодарна.
tututava1
Нов потребител

Re: Съкращение без предизвестие?Помощ

Мнениеот huukuu » 23 Юли 2012, 13:34

Здравейте,

С оглед коректния и полезен за Вас отговор е необходимо да дадете повече информация около казуса на баща Ви. От написаното от Вас би могло да се направи извод, че в ситуацията се касае до хипотезата на чл. 328, ал.1, т.3 от КТ:

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
3. при намаляване на обема на работата;

При допускане, че баща Ви работи по безсрочен трудов договор, то прекратяването на договора (т.нар. от вас "уволнение") следва да се предхожда от 30-дневно предизвестие. Сигурна ли сте, че цитираната заповед всъщност не е предизвестие?

Ако не, може да се запознаете както да запознаете й работодателя ;) с чл. 344 от КТ.

Предвид изложената информация претенциите си вероятно ще трябва да защитите по съдебен ред.

Относно заплащането на обезщетение също трябва да дадете повече информация, но при всяко положение е редно да се обърнете към адвокат за консултация и защита на правата си.
huukuu
Младши потребител

Мнениеот tututava1 » 23 Юли 2012, 14:58

Здравейте!И аз така знам, че съкращението трябва да е по чл.328, ал.1, т.3 от КТ. Но явно работодателя се опитва да се измъкне без да плаща обещетение.Със сигурност е пуснал заповед, а не предизвестие.Уведомил го е устно без каквито и да е документи да отиде да си подпише заповедта.Явно разчита на това, че хората са бедни и не могат да си позволят адвокат.
tututava1
Нов потребител

Мнениеот huukuu » 23 Юли 2012, 15:07

Тя самата заповед е възможно да включва в съдържанието си и предизвестие. Имайте предвид, че с оглед действителността на същото, то трябва да бъде направено писмено. Възможно е работодателят да предпочете да не спази срока на предизвестие, за което, както сте споменали, дължи обезщетение.

Съветвам Ви, преди да предприемете действия, в действителност да се консултирате с адвокат. Цената, която ще платите за консултация, не би следвало да Ви възпира. Тук във форума може да получите съвети, които са по-общи, но конкретиката изисква по-подробна информация и повече анализиране и диалог.
huukuu
Младши потребител

Назад към Трудово право