начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Работно време - намалено и увеличено

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работно време - намалено и увеличено

Мнениеот tongois » 11 Авг 2012, 21:13

Здравейте бих искал да зная в какви периоди даден работодател има право да ме държи на намалино работно време без мое съгласие и да ме кара да попълвам молби за неплатен отпуск, за да избие 8 часовия ми по договор работен ден. (имам ли право да откажа да попълня и какво става в такъв случей)
И обратното колко време може да ме държи на увеличен работен ден, без писменото ни съгласие за това от 8 нормални на по 10-12 часови смени.
Понеже в период от 3-4 месеца бях на намалено, а сега ог месец и 10-тина дни работя на увеличено работно време.
По договор нямаме уговорени срокове за тези неща, аз знам от ТК, че намаленото е до 3 месеца, а за увеличеното нямам идея.
За това, за да си изясня цялата картинка реших да се посъветвам. :D
tongois
Нов потребител

Re: Работно време - намалено и увеличено

Мнениеот tongois » 12 Авг 2012, 19:56

doc03 написа:http://www.bulmar.com/downloads/nenormirano-rabotno-vreme.pdf

Благодаря за матеряла полезен е страшно за мен. Но във връска с посоченото, което ми даде излиза, че аз съм на трудов договор, който е категоризирал, че съм на пълен работен ден от 8 часа. А работодателя ме третира на ненормирано работно време и през последния месец получавам 2-3 часа отгоре над работното ми време. Това редно ли е и до кога ще е редно при условие, че от негова страна няма заповед или директива с която да съм запознат или да е изнесена на местоработата ми на място, до което имам достъп. Принципно не ми пречи 2-3 часа за момента, но искам да се запозная какви са ми правата в този случей и до кога работодателя ми има право на това, при условието което отбелязах по горе, това аз го тълкувам, като увеличено(ненормирано) работно време, за което трябва да имам и минимум 5 дни допълнителен ПГО.
А що се отнася до намаленото работно време работих на такова 2-3 месеца преди това, но също не беше изнесено съобщение и не бях запознат с такова просто ме освобождаваха от работа преди края на смяната ми. И за да си върже сметките накрая ме кареше да попълвам молби за неплатен отпуск (което не е съвсем редно сигорен съм)!

П.с. След като съм на 8 часов РД и 5 дневна РС, значи ли това, че трява да имам 176 работни часа месечно, без да броя ппочивките, тъй като според ТК те не влизат в работното време.
tongois
Нов потребител

Назад към Трудово право