начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Некоректно отношение на работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некоректно отношение на работодател

Мнениеот pavlina80 » 14 Сеп 2012, 15:27

Здравейте,

Предварително благодаря за отговора Ви!

На работа съм при настоящия работодател от 25. Юни. 2012 година с изпитателен срок от 6 месеца. За този период от време работодателя нито един път не изплати заплатите на време - плащаше горе долу по 150 лева на седмица.

Утре сутринта ще ми бъде направена лека хирургическа операция за която ще ми трябват пари. По- рано днес помолих работодателя си да ми изплати останалата част от заплатата за Август за да мога да си платя операцията при което той отказа и ме накара да си подпиша молбата за напускане...

В шок съм, в момента съм вече безработна, че и без пари за операция.

Договора ми е изтеглен по стандарт от интернет, освен сумата която трябва да получава, брутната заплата, трите ми имена и ЕГН няма никаква друга информация.

Какво бих могла да направя в този случай? Дали работодателя нарушава някое от правата ми?

Благодаря,

Павлина
pavlina80
Нов потребител

Re: Некоректно отношение на работодател

Мнениеот sechka_ » 14 Сеп 2012, 15:45

Заплата за август се изплаща най-късно до 30 септември. След тази дата можем да говорим за забавяне в плащането. Щом като сте на договор със срок на изпитване и в случая срока не е изтекъл още, работодателя Ви може да прекрати договора по всяко време, дори и без да подписвате молба за напускане. Точно това е смисъла на срока на изпитване. Що се отнася до съдържанието на договора, в него е достатъчно да има данни за члена, по който е сключен, данните на дружеството, Вашите лични данни, размер на заплатата, работно време и работно място, размер на отпуската и срок на предизвестието след изтичане на изпитателния срок.
sechka_
Младши потребител

Re: Некоректно отношение на работодател

Мнениеот lanfear » 14 Сеп 2012, 21:56

Заплатата за август се изплаща най - късно на 31 август, така че да, работодателя е в забава. Сигнализирайте инспекцията на труда:)
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго.

Съдържание
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.

Според мен може също така да поддържате, че не ви е сключен трудов договор, защото така както го описвате, е доста далеч.

Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

Но дори и да е договор, така както го описвате, май ще да е в полза на двете страни (колкото и малко вероятно да е), ако е така, прекратяването е предизвестие при съответните основания, да? :)
Хайде да изкоментират и истинските юристи, де :) Защо оставяте само учащите да се упражняват:D :)
lanfear
Потребител

Назад към Трудово право