начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Мобилизация(мед.сестра) в извънредно положение-години

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мобилизация(мед.сестра) в извънредно положение-години

Мнениеот kiril30 » 03 Апр 2020, 09:19

Здравейте,може темата да не е точно за тоя раздел,но да попитам за следният казус:
Майка ми е на медицинска сестра,пенсионер на 65 години(навършени). Имат ли право да е мобилизират при извънредно положение/мерки и да е върнат на работа. Прочетох няколко статиии в интернет и всички казват,че на мобилизация подлежат само до 65г, но не намирам как точно седят нещата законово и къде да прочета.
Благодаря предварително :)
kiril30
Нов потребител

Re: Мобилизация(мед.сестра) в извънредно положение-години

Мнениеот nikodim77 » 03 Апр 2020, 14:47

Здравейте,
Не знам от каква мобилизация, за какви военни работи се стряскате и какво четете в нета...?!
Да, наистина по-голяма част от медицинските лица са военно-задължени, но само при обявена мобилизация, а такава към момента не е!
Мобилизацията е уредена в Закона за доброволния резерв на въоръжените сили на РБ.
В решението на НС за извънр. полож не се говори за мобилизация, военно положение и т.н.
nikodim77
Активен потребител

Re: Мобилизация(мед.сестра) в извънредно положение-години

Мнениеот kiril30 » 03 Апр 2020, 15:40

nikodim77 написа:Здравейте,
Не знам от каква мобилизация, за какви военни работи се стряскате и какво четете в нета...?!
Да, наистина по-голяма част от медицинските лица са военно-задължени, но само при обявена мобилизация, а такава към момента не е!
Мобилизацията е уредена в Закона за доброволния резерв на въоръжените сили на РБ.
В решението на НС за извънр. полож не се говори за мобилизация, военно положение и т.н.

Да знам, че не е обявена "мобилизация",но ако се обяви предварително искам да знам нея до колко е засяга. Простo в болницата,в която е работила се въртят слухове,че скоро най-вероятно ще бъдат привикани всички бивши колеги." Закона за доброволния резерв на въоръжените сили" не се споменава за медицински лица,а още по-малко за максималните години.
kiril30
Нов потребител

Назад към Трудово право