начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

ЗОДФЛ или год.изравняване на ДОД при майчинство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗОДФЛ или год.изравняване на ДОД при майчинство

Мнениеот Yvonne » 02 Фев 2007, 11:56

Моля за малко помощ относно ЗОДФЛ. Значи аз цялата минала година съм била в болнични,поради усложнения на бремеността ми.Родих месец Май,135-те дни болнични за раждане ми изтекоха на 18.Август.От него ден до 01.10.2006г.бях в полагаем платен годишен отпуск (като в нашата фирма отпуска се изчислява все едно,че си бил на работа през него,но това е друга тема, която не мисля да задълбавам).Следователно за този период през който съм била в полагаем годишен отпуск имам ДОД.Та въпроса ми е как следва да ми бъде възстановен този ДОД? Аз не съм се върнала на работа и не смятам скоро(поне тази година) да се връщам.Следва ли работодателя ми да ми го изравни и да ми възстанови надвнесения ДОД или аз трябва сама да си го изравнявам?
Вярно ли е твърдението,че като нямаш отработен ден през облагаемата година ДОД не ти се възтановява докато не почнеш работа(било то и след 2 години? :shock: )
Благодаря ви предварително
Yvonne
Нов потребител

Мнениеот mam89 » 02 Фев 2007, 12:19

ако работодателя не ви възстанови надвнесения данък общ доход може да поискате възстановяване от данъчните - неолходимо е служебна бележка от работодателя за изплатените възнаграждения и удържания данък и подавен на данъчна декларация. Освен това можете да ползвате облегчение за дете до 18 г. със същата декларация, като данъчната основа се намалява с определена сума - в декларацията има подробни указания. Ако ще ползвате такова облегчение поискайте освен декларацията и приложение за дете
mam89
Младши потребител

Назад към Данъчно право