начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

ukrivane na dokumentite na deteto

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

ukrivane na dokumentite na deteto

Мнениеот Kalina Dimova » 03 Авг 2004, 17:17

Az sam omajena v Germnaia za germanec. Deteto mi e na edna godina, no oshte niama balgarski pasport, makar che e i balgarski grajdanin poradi nejelanie ot strana na maja mi da mu izvadim. Ot 6 meseca majat mi ukriva nemskia mejdunaroden pasport na deteto s cel da ne doidem nie v Balgaria da posetim rodninite mi. Imam li niakakvi prava po balgarsktie zakoni da vazdeistvam varhu sapruga mi, sled kato deteto mi e i balgarski podanik. Za sajalenie po nemsite imam vazmojnost samo ako sme razvedeni i sam poluchila izkluchitlenite roditelski prava. Mnogo shte sam blagodarna za malko informacia po vyprosa, sled kato niamam zasega vazmojnost da doida lichno v Balgaria.
Kalina Dimova

Re: ukrivane na dokumentite na deteto

Мнениеот LakeG » 03 Авг 2004, 19:47

Здравейте!Не съм сигурна, че мога да Ви помогна, но ще опитам. Предполагам, че освен международния паспорт детето има и друг документ-акт за раждане. Не бихте ли могли по някакъв начин да му извадите друг международен паспорт-български например, след като по нашето законодателство детето е и български гражданин, след като единият от родителите е бългрски гражданин. Не знам дали това е възможно, но е единственото, което ми хрумва в този момент. Защо не се обърнете за помощ към посолството ни?
LakeG

Мнениеот shveda » 03 Авг 2004, 21:08

За съжаление, за да подадете заявление за задграничен паспорт на детето, съгласно нашето законодателство е необходимо, то да се подпише и от двамата родители и то пред длъжностното лице. Може да предявите граждански иск съгласно СК за спор при упражняване на родителски права, но не мога да Ви гарантирам, че изходът ще е успешен. От друга страна, дори и решението да е във Ваша полза, няма гаранция, че ще може да го приведете в изпълнение в Германия.
shveda
Потребител

Мнениеот BlaueAugen » 04 Авг 2004, 15:08

Извадете заверено копие от акта за раждане на детето, после го заверете и с Apostille (вид заверка) в Германия, после го изпратете на роднините си в България, които да го дадат за превод от заклет преводач и да го легализират в нашия консулски отдел. Така легализираният акт за раждане се носи в общината по последно местожителство на майката, откъдето се издава български акт за раждане. С него се ходи в полицията и се подава заявление за паспорт. За последното е необходимо пълномощно, ако се подава в България, но можете да го подадете и в нашето посолство в Германия. За съжаление пълномощното трябва да е и от двамата родители. Що се отнася до изваждането на български акт за раждане, за това не е необходимо пълномощно и може да се извърши лесно.
Ама какви са тези бащи?! И по немските закони не е възможно някой да укрива нечий паспорт, дори и да не е разведен с майката! Няма как това да не е нарушение. Проверете в тяхната полиция или в друга подходяща служба.
Успех!
BlaueAugen

Назад към Гражданство