начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Раждане в Сърбия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Раждане в Сърбия

Мнениеот marianan » 29 Май 2013, 17:32

Здравейте, надявам се да ми помогнете.Съпругът ми е сърбин.Аз съм осигурена в България-по трудов договор.Въпросите ми са следните: Ще мога ли да ползвам болнични през време на бременноста си от Б-я,а да съм в Сърбия, какви документи ще трябва да представя от Събрия за детето?Детето ще е с двойно гражданство.Благодаря Ви предварително и се извинява, ако въпросите ми са хаотични!
marianan
Нов потребител

Re: Раждане в Сърбия

Мнениеот borovinka » 30 Май 2013, 12:02

1. В болничен и отпуск за бременност и раждане си излизате докато сте в България (законовият срок е началото на отпуска да е 45 дни преди датата на термина); След това няма пречка да заминете за Сърбия. Ако преди тази дата сте в болничен по друга причина, личният лекар /или ЛКК трябва да ви издаде болничен, в който да е описано, че предвид състоянието ви няма пречка да пътувате. След това си стойте в Сърбия. Обезщетенията за отглеждане на малко дете се изплащат по банкова сметка (която трябва да сте посочили в НОИ), така че не е пречка, че ще се намирате извън страната, за да получавате майчинството.
2. Въпросът за гражданството на детето няма връзка с обезщетенията за майчинство.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Осигурително право