- Дата и час: 21 Ное 2024, 18:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Граждански договор, Булстат, регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Граждански договор, Булстат, регистрация
Здравейте,
бих искала да попитам могат ли да те задължават да се регистрираш по БУЛСТАТ, като работиш на граждански договор? Има ли аргументи някъде, с които да докажа, че е незаконосъобразно? Смисъл такъв, сключването на 1 граждански договор, основание ли е да се регистрираш по Булстат, като самоосигуряващо се лице и упражняващо свободна професия... И изобщо размерът на получавания доход, има ли отношение към изискването за регистрация, защото е дори под минималния осигурителен доход? Един вид, кой ще се съгласи да получава 200 лв. доход, от които да внася 150 лв. данък? Нещо няма логика.
Блгаодаря предварително
бих искала да попитам могат ли да те задължават да се регистрираш по БУЛСТАТ, като работиш на граждански договор? Има ли аргументи някъде, с които да докажа, че е незаконосъобразно? Смисъл такъв, сключването на 1 граждански договор, основание ли е да се регистрираш по Булстат, като самоосигуряващо се лице и упражняващо свободна професия... И изобщо размерът на получавания доход, има ли отношение към изискването за регистрация, защото е дори под минималния осигурителен доход? Един вид, кой ще се съгласи да получава 200 лв. доход, от които да внася 150 лв. данък? Нещо няма логика.
Блгаодаря предварително
- vienna_123
- Младши потребител
Re: Граждански договор, Булстат, регистрация
Гражданският договор (договорът по Закона за задълженията и договорите) не е сам по себе си основание за регистрация по БУЛСТАТ и като самоосигуряващо се лице! Ако упражнявате свободна професия тогава сте задължени да се регистрирате в регистър БУЛСТАТ!
- thebeast
- Потребител
Да, така е, не е основание за регистрация по Булстат и като самоосигуряващо се лице..., но как да докажа това чрез нормативна база?
Те явно не искат да се занимават с превеждане на осигуровки на наетите лица, или са ги задължили да искат Булстат.
Но при положение, че договорът е за изработка на нешо конкретно, откъде накъде аз трябва да се самоосигурявам (смисъл такъв, договора приключва, но задължението за самоосигуряване остава).....
Има ли някаква връзка между получаваната сума по договора и регистрацията, смисъл, ако например е под Минималния осигурителен доход или под Минималната работна заплата или ако се взима и доход от трудово правоотношение... Изобщо опитвам се да разбера различните варианти и този, който ще помогне за доказването, че не е необходим Булстат.
Те явно не искат да се занимават с превеждане на осигуровки на наетите лица, или са ги задължили да искат Булстат.
Но при положение, че договорът е за изработка на нешо конкретно, откъде накъде аз трябва да се самоосигурявам (смисъл такъв, договора приключва, но задължението за самоосигуряване остава).....
Има ли някаква връзка между получаваната сума по договора и регистрацията, смисъл, ако например е под Минималния осигурителен доход или под Минималната работна заплата или ако се взима и доход от трудово правоотношение... Изобщо опитвам се да разбера различните варианти и този, който ще помогне за доказването, че не е необходим Булстат.
- vienna_123
- Младши потребител
За каква точност услуга се касае? Самоосигуряващото се лице извършва определена дейност, тоест , налице е някаква дългосрочност на извършваната услуга.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:За каква точност услуга се касае? Самоосигуряващото се лице извършва определена дейност, тоест , налице е някаква дългосрочност на извършваната услуга.
Ами става въпрос за дейност в медия, не става въпрос за професия и според мен не може да се докаже дългосрочност...
- vienna_123
- Младши потребител
Какво разбирате под дейност в медия? Защото, ако си е дейност, следва да имате регистрация.Не уточнявате, но мисля, че става въпрос за свободна професия.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Какво разбирате под дейност в медия? Защото, ако си е дейност, следва да имате регистрация.Не уточнявате, но мисля, че става въпрос за свободна професия.
Води се като "подбор материали", това не е свободна професия.
- vienna_123
- Младши потребител
Ако не сте склонна да дадете конкретна информация, не може да получите коректен отговор, но Вие си знаете.
- sunrise
- Активен потребител
[quote="sunrise"]Ако не сте склонна да дадете конкретна информация, не може да получите коректен отговор, но Вие си знаете.[/quot
Длъжността се води така, както съм посочила по-горе.
Длъжността се води така, както съм посочила по-горе.
- vienna_123
- Младши потребител
Хайде за последно:Къде ще извършвате дейността, колко време и с какво точно включва това? Да не се касае всъщност за трудов договор?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Хайде за последно:Къде ще извършвате дейността, колко време и с какво точно включва това? Да не се касае всъщност за трудов договор?
Дейността ще се извършва в тв, 3 месеца, включва подбор на файлове.
- vienna_123
- Младши потребител
На мен си ми прилича на трудов договор, въпреки ограничената информация.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:На мен си ми прилича на трудов договор, въпреки ограничената информация.
Каква информация още да дам? Сключва се за три месеца, не е трудов, граждански е. Няма смисъл да пиша по форуми и давам грешна или лъжлива информация.
Не става дума за дейност, като архитект, счетоводител, режисьор и т.н., не е свободна професия.
Ще ми дадете ли някакъв съвет или не?
- vienna_123
- Младши потребител
Ами не пишете, кой Ви задължава? Искате да Ви се помогне, давате някаква оскъдна информация и се сърдите. Самоосигуряващите се лица не са само свободни професии. На 90% обаче съм сигурна, че в случая договорът следва да е трудов. Характеристиката на този договор се определя от закона, а не от желанието на страните.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Ами не пишете, кой Ви задължава? Искате да Ви се помогне, давате някаква оскъдна информация и се сърдите. Самоосигуряващите се лица не са само свободни професии. На 90% обаче съм сигурна, че в случая договорът следва да е трудов. Характеристиката на този договор се определя от закона, а не от желанието на страните.
Sunrise, как така правите изводи за нещата (че договора следва да е трудов), без да сте наясно?
Чела съм характеристиката на договора и в него никъде не е залегнало изискване да има регистрация по Булстат.
Аз питам за законови изисквания около тази регистрация и този вид договори.
Вие се нахвърляте срещу хората, които питат с най-добро чувство и желание за изясняване на ситуацията. Нали затова съществува този форум в крайна сметка.
- vienna_123
- Младши потребител
Ами правя извод въз основа на десет семестъра в юридически факултет, една година стаж и петнадесет години практика. Ако договорът Ви е граждански, следва, че Вие избирате кога и как да извършвате работата,стига да спазвате сроковете, посочени от възложителя,като изцяло Вие носите риска по време на работа. Ако правите това в определеното време от тв, в тяхна сграда и т.н. договорът Ви е трудов. Дали се изисква регистрация по БУЛСТАТ е посочено в Законът за регистър БУЛСТАТ.
- sunrise
- Активен потребител
няма изискване да се регистрирате по Булстат
хората тук се опитват да ви обяснят, че по-правилният и законосъобразен договор, с който трябва да уредите взаимоотношенията си е ТРУДОВ.
хората тук се опитват да ви обяснят, че по-правилният и законосъобразен договор, с който трябва да уредите взаимоотношенията си е ТРУДОВ.
- orhideq1985
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|