начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Връщане на стока

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на стока

Мнениеот hepohbg » 02 Ное 2014, 20:55

Здравейте,
Ето какъв е моят проблем.Купих си акумулаторна машина от верига за техника, но се оказа, че нито машината нито батерията ѝ са в изправност.Купени са преди 3 дни.Имам ли право да ги върна и в какъв срок?Ако имам право мога ли да претендирам да ми върнат парите или само мога да искам подмяна на стоката?Търсих информация по казуса, но на едно място пише 7 дни, а на друго 14 и се обърках съвсем.Моля за помощ.Благодаря предварително.
hepohbg
Младши потребител

Re: Връщане на стока

Мнениеот lakavitsa » 02 Ное 2014, 23:52

и дума не споменавате колко струва тази стока
lakavitsa
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 02 Ное 2014, 23:55

и ако по-скъпа, не видяхте ли дали има гаранционен срок, 3 месеца, 12 масеца или повече?
lakavitsa
Потребител

Мнениеот doc03 » 03 Ное 2014, 02:04

hepohbg написа:Здравейте,
Ето какъв е моят проблем.Купих си акумулаторна машина от верига за техника, но се оказа, че нито машината нито батерията ѝ са в изправност.Купени са преди 3 дни.Имам ли право да ги върна и в какъв срок?Ако имам право мога ли да претендирам да ми върнат парите или само мога да искам подмяна на стоката?Търсих информация по казуса, но на едно място пише 7 дни, а на друго 14 и се обърках съвсем.Моля за помощ.Благодаря предварително.

Отиваш и искаш да ти я сменят. От там ще те препратят в гаранционен сервиз. След един месец ще ти я върнат и ще кажат, че работи. След това отново няма да работи и следва същото упражнение - и още един месец. На третия път може и да я сменят.
.... извод - купувай такава техника ако е над 80 лева, и не марка, която няма да намериш дори и в гугъла!

П.П. Четиринадесет дневен е срокът, но не и в този случай.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 03 Ное 2014, 04:28

Стоката струва 130 лв. и има гаранция 24 месеца.Мисълта ми беше дали мога да претендирам да ми върнат парите или мога само да заменя стоката?
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Ное 2014, 09:59

Връщането на стоката в определен срок е различно от гаранционния срок, отделно право. Не съм следял законодателството в тази област, но мисля, че правото може да се осъществи само ако стоката не е ползвана, напр. купуваш костюм, вкъщи виждаш, че цветът на дневна светлина е по-различен от на изкуствената в магазина и го връщаш, но не може да отидеш на сватбата с него и после да го върнеш. Допълнително се искаше ненаранена опаковка и т.н., т.е. стоката да може да се продаде отново. В повечето държави губиш ДДС-то, защото иначе търговецът го губи, но тук май не е така.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hepohbg » 03 Ное 2014, 10:09

ivanov_p написа:Връщането на стоката в определен срок е различно от гаранционния срок, отделно право.

Точно това ме интересува, има ли някакъв законов скрок в който мога да я върна?
ivanov_p написа:Не съм следял законодателството в тази област, но мисля, че правото може да се осъществи само ако стоката не е ползвана

Стоката е ползвана единствено за проба на батерията.Не е използвана в работни условия и е в състоянието и опаковката както ми е продадена!Изминали са само 4 дни от покупката .
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот zmeyan » 03 Ное 2014, 12:45

Тъй като наскоро имаше промоция на подобен уред в голяма хранителна верига с немско име (не съм сигурен дали е немска или австрийска), то конкретно за нея няма да имаш никакъв проблем с връщането на стоката в 14 дневен срок и каквото си избереш - парите или друга такава стока или друго... изборът е предоставен на клиента.
Това обаче си е политика на конкретната верига!
zmeyan
Потребител

Мнениеот doc03 » 03 Ное 2014, 19:56

hepohbg, отиди до магазина, виж за какво иде реч, и напиши.
Щото иначе - само броиш дни - 3, 4 ... и т.н. (etc.,)
Няма да приемат обратно стоката срещу пари, според мен. Фактът, че си установил дефект (стара батерия, негодна клетка в батерията и пр.), означава, че си я пускал да работи, което изключва връщане в 14 дневен срок за неупотребявани стоки. Може пък да уважават себе си като фирма, и направо да я подменят.

Имах предвид да купуваш маркови неща. И аз имам една машина, "M*k**a", на 20г., и преди 5-6 години спря да работи. Спусъкът се развали и няма поправяне. В сервиза казаха, че нямат части за нея, но ми подариха една много по-малка, рекламна, с кобур даже, да е по-лесно да се носи, заради факта, че не могат да ми изпълнят ремонта. Скъсах я от работа. В момента я ползва една майсторка-мебелджийка (последната я препоръчвам и за тапети, много е добра! :-) ), така че машинката си работи :-)

Действай, за да имаш машина, все пак :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот govedosi » 18 Юни 2015, 15:38

Продължавам малко темата. Миналия септември закупих таблет, чийто гаранционен срок е 2 години. В гаранционната карта не е изрично упоменат различен гаранционен срок за други компоненти с изключение на батерията. Около Нова година таблетът показа дефект и се обърнах към продавача, който прие гаранцията и таблетът бе отремонтиран в оторизиран сервиз. Оттам се върна с нов кабел на зарядното устройство. В момента отново е на ремонт, като причината отново е в кабела, но този път от сервиза настояват да заплатя цената на новия кабел под предлог, че гаранционият срок е изтекъл. Имат ли право на подобно действие и на какво основание?
govedosi
Нов потребител

Назад към Общи дискусии