Колеги, запознахте ли се с новите поправки в НК?
Аз, специално, не можех да повярвам, когато видях изменението на чл.78а НК.. и не само
Ужас!!! Нямам думи!!! Това е абсурдно!!!
Явно единственото, което правят тези хора е да имитират борба с престъпността
И с тези непрекъснати изменения и допълнения - ще настъпи пълна анархия при правоприлагането
Уффф.....
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.78а НК?!?!
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
чл.78а НК?!?!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Видях Вашия постинг и погледнах редакцията на чл.78-А от НК.И с това изменение на ал.6 не можах да разбера как ще се прилага чл.78-А спрямо непълнолетните от тук нататък ?
- gosho72
- Потребител
Re: чл.78а НК?!?!
mishi_83 написа:Колеги, запознахте ли се с новите поправки в НК?
Аз, специално, не можех да повярвам, когато видях изменението на чл.78а НК.. и не само
Ужас!!! Нямам думи!!! Това е абсурдно!!!
Явно единственото, което правят тези хора е да имитират борба с престъпността
И с тези непрекъснати изменения и допълнения - ще настъпи пълна анархия при правоприлагането
Уффф.....
Според мен последните промени в чл.78а НК, / ДВ.бр.75,2006г./, са по -удачни от тези извършени с / ДВ бр.85 2005г./.
Завиши се горната граница на наказанието глоба - до 5000 лв, вместо 1000лв.
На второ място, се отмени предишната ал.6, която обезмисляше института на особенните разпоредби, които се прилагаха за непълнолетни. На второ място се създаде нова ал.6, която предвиди, че разпоредбите на ал.1-5 не се прилагат в определени случаи. Това са точно тези случаи, в които най-често се стигаше до прилагането на нормата на чл.78а НК.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
А това нещо?
Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Когато деянието по ал. 2 е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.
Чл. 172б. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от пет до осем години и глоба от пет хиляди до осем хиляди лева.
(3) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.
Уж щяха да гласуват, че свалянето на музика, филми и пиратски софтуер от интернет не е престъпление. Щом потребителят точи файлове за собствена употреба и не ги разпространява, това не е наказуемо. Всеки, който записва, разпространява или предава чужд обект на авторско право с цел продажба, без съгласието на носителя на съответното право, ще се наказва с до 5 години затвор и глоба до 5000 лв.
И как ще доказват всичко това, щом няма дори вещи лица, специалисти в тази област, които могат да направят квалифицирана експертиза? Пак ще търсят черни котки в тъмната стая.... И още отгоре на всичко и да конфискуват "Предметът на престъплението", който е собственност на друго лице...
Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Когато деянието по ал. 2 е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.
Чл. 172б. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от пет до осем години и глоба от пет хиляди до осем хиляди лева.
(3) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.
Уж щяха да гласуват, че свалянето на музика, филми и пиратски софтуер от интернет не е престъпление. Щом потребителят точи файлове за собствена употреба и не ги разпространява, това не е наказуемо. Всеки, който записва, разпространява или предава чужд обект на авторско право с цел продажба, без съгласието на носителя на съответното право, ще се наказва с до 5 години затвор и глоба до 5000 лв.
И как ще доказват всичко това, щом няма дори вещи лица, специалисти в тази област, които могат да направят квалифицирана експертиза? Пак ще търсят черни котки в тъмната стая.... И още отгоре на всичко и да конфискуват "Предметът на престъплението", който е собственност на друго лице...
- ensso
- Потребител
monteskio написа:Според мен последnите промени в чл.78а НК, / ДВ.бр.75,2006г./, са по -удачни от тези извършени с / ДВ бр.85 2005г./.
На второ място, се отмени предишната ал.6, която обезмисляше института на особенните разпоредби, които се прилагаха за непълнолетни. На второ място се създаде нова ал.6, която предвиди, че разпоредбите на ал.1-5 не се прилагат в определени случаи. Това са точно тези случаи, в които най-често се стигаше до прилагането на нормата на чл.78а НК.
УСПЕХ!
Kолега, не съм съгласен...
За прилагане на чл.78а НК спрямо непълнолетните - наистина сте прав и е хубаво, че измениха тази разпоредба! Колкото до нововъведенията - то някои от тях са меко казано абсурдни!!!
Адмирирам и завишаването на глобата, която да се налага при освобождаване от НО, но.....78а НК е неприложим ако е причинена ТТП, или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления!
Парадоксът е следният - това означава, че за чл. 343б, ал.1 НК този институт е неприложим, а за ал.3 на същата разпоредба (когато деецът управлява МПС след употреба на наркотици - ДА )?!?!?
Другото, което е - това означава ли, че за един шамар, ако деецът е бил в пияно състояние, то той трябва да бъде осъден (та макар и условно)?
Незнам - бъркотията е голяма....Колкото до другите предпоставки, при които се изключва приложението на чл.78а - склонен съм да ги приема!
Успех!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
mishi_83 написа: Колеги, запознахте ли се с новите поправки в НК?
Аз, специално, не можех да повярвам, когато видях изменението на чл.78а НК..
monteskio написа:Според мен последnите промени в чл.78а НК, / ДВ.бр.75,2006г./, са по -удачни от тези извършени с / ДВ бр.85 2005г./.
mishi_83 написа:Kолега, не съм съгласен...
mishi_83 написа:За прилагане на чл.78а НК спрямо непълнолетните - наистина сте прав и е хубаво, че измениха тази разпоредба! Адмирирам и завишаването на глобата, която да се налага при освобождаване от НО, но.....78а НК е неприложим ако е причинена ТТП, или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления!
Колега mishi_83,
Не намирам разлика в написаното от мен и казаното от вас.
УСПЕХ ! / не само за интервюто /
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
monteskio написа:mishi_83 написа: Колеги, запознахте ли се с новите поправки в НК?
Аз, специално, не можех да повярвам, когато видях изменението на чл.78а НК..monteskio написа:Според мен последnите промени в чл.78а НК, / ДВ.бр.75,2006г./, са по -удачни от тези извършени с / ДВ бр.85 2005г./.
На второ място, се отмени предишната ал.6, която обезмисляше института на особенните разпоредби, които се прилагаха за непълнолетни. На второ място се създаде нова ал.6, която предвиди, че разпоредбите на ал.1-5 не се прилагат в определени случаи. Това са точно тези случаи, в които най-често се стигаше до прилагането на нормата на чл.78а НК.mishi_83 написа:Kолега, не съм съгласен...mishi_83 написа:За прилагане на чл.78а НК спрямо непълнолетните - наистина сте прав и е хубаво, че измениха тази разпоредба! Адмирирам и завишаването на глобата, която да се налага при освобождаване от НО, но.....78а НК е неприложим ако е причинена ТТП, или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления!
Колега mishi_83,
Не намирам разлика в написаното от мен и казаното от вас.
УСПЕХ ! / не само за интервюто /
Благодаря....помислих си, че одобеяваш(отново минавам на "ти" )цялостната уредба на института и затова написах, че не съм съгласен!
Все пак не можеш да отречеш, че някой законодателни решения са смешни и че определено затрудняват практиката!
Успех и от мен:)
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
По отношение на още невлезлия в сила чл.172 от НК.
Това кой ли умосътвори???????
Как да сезирам прокуратурата за нарушени авторски права, щом като ще ми отнемат обекта на авторско право в ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!?!!!!!
ЛУДОСТ!
Как да сезирам прокуратурата за нарушени авторски права, щом като ще ми отнемат обекта на авторско право в ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!?!!!!!
ЛУДОСТ!
- ana_maria
- Младши потребител
По отношение на още невлезлия в сила чл.172 от НК.
ЛУДОСТ!
ЛУДОСТ!
- ana_maria
- Младши потребител
След като малоумници се занимават с нормотворчество, така ще е.Аз съм от тези, които прилагат и ще прилагат безумията на господата.Дори и след измененията на чл.78а от НК, той пак ще се приложи към казусите, поради които го сътвориха изменението, тъй като е бил по-благоприятен закон, действал до влизане на присъда в сила/чл.2 ал.2 НК/.Така, че резултата ще е нулев.А имате ли представа, какво се случва след това изменение с едно дело, внесено в съда, по чл.354а ал.2 т.1 за високорискови наркотични вещества/40 кила амфетамин/?Наказанието става от 3 до 12.......
- 1968
- Потребител
А, хайде сега обяснявайте на тези, които по непредпазливост извършат убийство по непредпазливост след изменението, че тези, които са извършили това престъпление преди изменението, че законът е справедлив. А пък може да се получи така, че в един след друг при един състав да се постановят две различни по своето естество решения. За единия ще се приложи закона преди, а за други след изменението. Абе, пълна трагедия сме!
- gega
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|