начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Данък при дарение от роднина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при дарение от роднина

Мнениеот ivan_sf » 21 Сеп 2008, 13:03

Здравейте. Пред мен стои следният казус: баба ми има реституирана земя, която предстои да бъде продадена. Имаме постигната договорка между собственичката(баба ми), дъщеря й (майка ми) и аз, парите от продажбата да ми бъдат дарени - с цел закупуване на жилище, тъй като нямам собствено такова. Интересува ме по какъв начин може да се извърши прехвърлянето (тъй като не съм пряк наследник), за да се платят по-малко данъци и какъв ще е техният размер? Има ли данъчни облекчения при закупуването на първо жилище, което ще се използва за живеене?
Тъй като сумата може да не е достатъчна за закупуването на двустайно жилище, може да се наложи да закупя по-малко такова и да го отдавам под наем, докато събера необходимите средства. Бихте ли ми казали какъв процент от наема се облага с данъци, за да мога да си направя калкулациите ?
Благодаря ви предварително!
ivan_sf
Нов потребител

Мнениеот ivan_sf » 21 Сеп 2008, 16:47

Извинете, но защо според вас е създаден този форум ? Ясно е че без адвокат няма да мине, ясно е и че ще му бъде платено. Задавам въпроса си за да мога да се ориентирам в размера на данъците - толкова много ли искам ????
Ако не можете да помогнете поне недейте да пречите !
ivan_sf
Нов потребител

Мнениеот vetre » 23 Сеп 2008, 01:46

бе ивански ко се базикаш с хората
какъв е проблема да продадете земята и да ти дадат парите кеш
vetre
Потребител

Мнениеот ivan_sf » 23 Сеп 2008, 19:34

С никого не се бъзикам! Точно това искам да направим, но не знам като взема парите в брой къде трябва да ги декларирам и трябва ли да плащам данък върху тях при все че ми ги дава роднина от втора линия.
ivan_sf
Нов потребител

Re: Данък при дарение от роднина

Мнениеот prnedev » 24 Сеп 2008, 23:50

Бъди спокоен. Ако някой те пита откъде са ти парите - "баба ми ги даде" е достатъчно като отговор
prnedev
Активен потребител

Мнениеот law5858 » 30 Сеп 2008, 01:56

Виж, на Ванко 1 баба му му купи чисто нов мерцедес, а ти пък за една гарсониера се притесняваш. :D
law5858
Младши потребител

Мнениеот blueman » 29 Апр 2009, 03:28

Тъй като и аз съм в подобна ситуация исках да ви попитам, дали мислите, че и аз не дължа данък

Парите са просто в моята банкова сметка, без да са мои - от продажба да имот на сестрата на моята баба....

Много съм ви благодарен за евентуалната помощ...
blueman
Нов потребител

Мнениеот vetre » 29 Апр 2009, 21:15

нямаш включени лични съобщения.
не дължиш данък,ако някой ти е превел пари в банковата сметка.
vetre
Потребител

Назад към Данъчно право