начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Мнениеот vnlov » 17 Сеп 2009, 09:17

Фактологията по случая е следната:
В началото на 2007 г. със заповед на кмета на община е открита процедура за провеждане на конкурс за продажба на общински имот. Задължително условие за участие е закупуването на тръжната документация с цена 1000 лв. Конкурса се провежда и се печели от фирма Y.
Фирма Z, която също участва в конкурса обжалва резултата и в края на 2007 г. АС отменя заповедта с която за спечелила конкурса е определена фирма Y. Заповедта е отменена поради незаконосъобразни действия на комисията, която е оценявала офертите на кандидатите и неясноти в тръжната документация.
Преписката е върната за провеждане на нов конкурс, в който не е участвала фирма Y.
Въпросът е има ли основание фирма Y да търси от общината сумата от 1000 лв. заплатена за тръжната документация и ако има на какво правно основание трябва да бъде заведен иска.
Предварително благодаря на далите мнение.
vnlov
Младши потребител

Re: Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Мнениеот rts » 09 Окт 2009, 14:48

Отпаднало основание.
rts
Активен потребител

Мнениеот vnlov » 12 Окт 2009, 14:16

Точно така смятам и аз. Но ме притеснява да не реши съда, че реда е по чл.1 от ЗОДОВ. Затова и молбата ми е и други специалисти в материята да дадат мнение по темата.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот valdelina » 12 Окт 2009, 17:27

Дайте повече подробности за вида на процедурата. Споменавате конкурс, но споменавате и заповед - ако документацията е била чак толкова скъпа, сигурно се касае за открита процедура по ЗОП. След промените от 01.01.2009 г. вече цената на документацията не може да надвишава реалната сума, която е необходима за нейното ксерокопиране, но през 2007...
valdelina
Младши потребител

Мнениеот vnlov » 19 Окт 2009, 14:45

Процедурта не е по ЗОП, а е конкурс за продажба на частна общинска собственост по реда на чл.35, ал.1 от Закона за общинската собственост.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот chima » 20 Окт 2009, 15:48

Аз мисля, че след като сумата е дадена за закупена тръжна документация, парите не се връщат, аргумент - ако закупиш документация, а не участваш в търга, искаш ли си парите обратно? Възстановява се само гаранцията за участие в търга, което е нещо различно.
chima
Потребител

Назад към Административно право