начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Проблем с НОИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с НОИ

Мнениеот wenzdy » 24 Ное 2010, 10:31

Здравейте, имам един въпрос...
Постъпила съм на работа на 1-ви юли(сряда), но договора ми започва на 5-ти юли(понеделник) в една фирма (защото са забавили документите) и на 6-ти (вторник) излезнах за съжаление болнични. На 30-ти юни напуснах старата си работа... т.е. прекъсване на осигуровките - няма. Преди малко бях в НОИ и жената ми каза, че съм нямала право да получа болнични, защото не съм работила в тази работа... т.е. не съм осигурявана... Съответно аз се стъписах и онемях. Жената зад мен каза направо да пускам жалба... Сякаш аз избирам, кога да се разболявам.
Кажете ми в грешка ли съм, или да си търся правата?
Благодаря предварително за отговора.
wenzdy
Нов потребител

Re: Проблем с НОИ

Мнениеот lexter » 03 Дек 2010, 01:48

като пишете, карайте по хронология :)
до 30.06.2010 сте имали трудов договор. Ако е прекратен на тази дата, дори единствено и само на това основание, имате право на обезщетение, ако е настъпила временна неработоспособност поради общо заболяване (разболяли сте се) между 30.06 - 30.07.2010. (вж. чл. 42, ал. 2 КСО във вр. с § 22о. (Нов - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.)

има и други предпоставки, но това е в общи линии. Дължимите от държавното обществено осигуряване вземания (обезщетението ви) могат да се поискат най-късно в срок три години считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят.
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Назад към Данъчно право