начало

Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител Може ли да се търси отговорност от прокуратурата по ЗОДОВ за разследване срещу неизвестен извършител

Срок за изпитване ДО 6 месеца?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за изпитване ДО 6 месеца?

Мнениеот elenagugova » 26 Мар 2011, 17:27

Здравейте,искам да попитам какво означава безсрочен трудов договор по чл.67 от КТ със срок на изпитване ДО 6 месеца?Назначена съм със заплата 340 лева преди 4 месеца и половина и много ми се иска да ми бъде направена атестация ,но се питам дали това ДО 6 месеца ми върши работа,може ли да бъде направена атестацията сега или трябва да се чакат 6 месеца? :?: :?: :?: :?: :?:
elenagugova
Нов потребител

Re: Срок за изпитване ДО 6 месеца?

Мнениеот dessys » 27 Мар 2011, 10:53

Изпитателния срок не е пречка. Целта на изпитателния срок е да провери качествата на работника/служителя и умението му да се справя със задълженията, произтичащи от конкретната длъжност. Конкретизирането на срокове е задължително за срочните договори. Написано така се приема, че срока за изпитване е максималният, т.е. 6 месеца. По време на изпитателния срок страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор. Този срок може да бъде уговорен както в полза на работодателя, така и в полза на работника. Ако не е споменато в чия полза е срока, се приема, че е в полза и на двете страни. Правното значение на това в чия полза е уговорката за изпитателния срок е, че страната, в чиято полза е уговорката, може да се позове на уговорката и да прекрати договора във всеки момент до изтичането му.
Последна промяна dessys на 28 Мар 2011, 12:15, променена общо 1 път
dessys
Потребител

Re: Срок за изпитване ДО 6 месеца?

Мнениеот rts » 28 Мар 2011, 11:47

Елена, това "ДО" е буквално преписано от КТ от някой, който мрази да мисли - този срок трябва да е КОНКРЕТНО посочен в Тр.Договор. Направи си среща с работодателя и поискай с допълнително споразумение да се конкретизира срока за изпитване, в противен случай е неопределен. Ако остане в този вид, може би ще трябва да считаш, че срокът ти на изпитване е точно 6 месеца (дано не е само в полза на работодателя).
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право