начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен??

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен??

Мнениеот Oliver » 04 Яну 2012, 19:36

Сигурно питането ми ще ви прозвучи абсурдно, но все пак ми се иска като юристи да споделите вашето мнение:
Има ли право лице, което е в болничен след раждане и получава обезщетение от НОИ, да претендира за изплащане на трудово възнаграждение за тези 90 дни??? Уточнявам - лицето не е прекратило болничния и не се е върнало на работа и по никакъв начин през този период не е упражнявало трудова дейност във фирмата, в която е назначено.
Oliver
Младши потребител

Re: Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен?

Мнениеот boynin » 06 Яну 2012, 20:49

Трябва да знаете, че болничния не е обезщететение.
Когато един работник или служител е в болничен, сумата която получава се поема една част от НОИ, а другата част от работодателя. Така, че вие не можете да искате да ви се изплаща някакво трудово възнаграждение по време болничен.
boynin
Младши потребител

Мнениеот Oliver » 08 Яну 2012, 16:30

boynin, не аз искам да ми се плаща заплата, а друго лице, но това няма чак такова значение. :) Без да съм юрист смятам, че такова едно искане е безумно, но направих запитване във форума, за да получа и други мнения. Аз също съм ползвала болнични след раждане и единствените ми парични постъпления тогава бяха от НОИ. Не разбрах коментара ти, че "Когато един работник или служител е в болничен, сумата която получава се поема една част от НОИ, а другата част от работодателя. " :roll: Доколкото ми е известно, първите три дни се поемат от работодателя, но в случай на представяне на болничен за заболяване.
Oliver
Младши потребител

Мнениеот boynin » 09 Яну 2012, 00:35

И не само при временна неработоспособност или трудоустрояване, а и при някой особени случай. А доколкото за болничен за раждане се изплащат от НОИ. Питането ви не е абсурдно, но няма как да стане. :)
boynin
Младши потребител

Назад към Трудово право