начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратяване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратяване

Мнениеот dimitar_ak » 31 Яну 2012, 09:46

Здравейте!

Имам проблем с неизплатено обезщетение по чл.224 за неизползван платен отпуск. Не знам редно ли е да давам данни за фирмата, която съм работил и затова предварително моля модератора да ме извини ако наруша някое правило на форума.

През Май 2006-а година постъпих на работа в Брейн Сторминг ЕАД (булстат 131185014) . На 30.6.2009г. получих заповед за прекратяване на трудовия ми договор по взаимно съгласие и още на следващия ден бях назначен в нова фирма Брейн Сторм Консулт ЕООД. В заповедта за прекратяване е упоменато, че ми се дължи обезщетение за 32 дни неизползван отпуск и сумата е 662.40лв. Тези пари не бяха изплатени и на въпроса ми защо, беше отговорено "ами те ще ти се прехвърлят за ползване в новата фирма". Да ама не. На 12.1.2012г. напуснах Брейн Сторм Консулт ЕООД и се оказа, че тези 32 дни просто се губят.
Въпросите ми са:
1. Мога ли да изискам това обезщетение при положение, че от от 30.6.2009 до сега са минали повече от 2 години?
2. От кого да поискам заплащането при положение, че Брейн Сторминг ЕАД смени името си на Ди Ес Ди Груп - 2009 ЕАД (Булстат 131185014) и е с нов собственик на капитала? Информацията е от търговския регистър.
3. Как се процедира в такива случаи? Нотариална покана или направо адвокат?
Последна промяна dimitar_ak на 24 Фев 2012, 12:35, променена общо 3 пъти
dimitar_ak
Нов потребител

Re: Обезщетение по чл.224 2 години и половина след прекратяв

Мнениеот m_ibriamov » 31 Яну 2012, 12:02

Здравейте, Димитър,

Моето предположение и Вашето очакване са, че искате кратък, точен и ясен отговор на така поставените от Вас въпроси.
Без да ангажирам и други мнения на колеги, ще Ви отговоря по начин отговарящ на Вашето очакване:

1. По първи въпрос:
Да, можете да претендирата за така изчисленото в заповедта за прекратяване обезщетение по чл.224, ал.2 КТ, тъй като съгласно чл.358, ал.1, т.3 от КТ исковете по трудови спорове неотнасящи се до хипотезите на т.т. 1 и 2 (в които не попада Вашият случай) от същата разпоредба, могат да се предявят в тригодишен срок от деня, в който сте имали право да Ви се заплати това обезщетение.

2. По втория въпрос:
Без правно значение във Вашия случай е промяната във фирменото наименование на работодателя и промяната в собствеността в капитала на същия, тъй като идентификационния код (т.е. ЕИК-то) е същият, а и правният субект не е различен, а същия. Евентуалната Ви претенция, ще е насочена към същия правен субект, имащ ново наименование.

3.По третия въпрос:
Насочете се към колега адвокат. Сумата, която ще му заплатите като хонорар, при евентуално спечелване на делото, ще бъде присъдена в тежест на работодателя, т.е. той ще трябва да Ви плати и тази сума, която се изразходили за адвокатски хонорар.
Успех!.
Хубав ден.
"Такава е вече силата на неподкупността, че я ценим дори у врага."
М.Т. Цицерон
Аватар
m_ibriamov
Нов потребител

Re: Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратя

Мнениеот dimitar_ak » 31 Яну 2012, 12:10

Много Ви благодаря за точния и изчерпателен отговор.
dimitar_ak
Нов потребител

Мнениеот dimitar_ak » 26 Окт 2012, 14:17

Здравейте отново!

Повдигам пак темата заради нова неяснота. Исковата молба по този казус беше внесена в съда на 2 Март 2012г. и до този момент няма никакво движение. Нормално ли е това?
dimitar_ak
Нов потребител

Мнениеот dimitar_ak » 06 Ное 2012, 12:20

Първото заседание е насрочено за 4 Декември 2012г. Всичко е наред.
dimitar_ak
Нов потребител

Назад към Трудово право