начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Конкурс за работа - помогнете

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конкурс за работа - помогнете

Мнениеот georgi_ivanov » 04 Окт 2012, 01:07

Здравейте,

съвсем наскоро ми се случи следното нещо:

Бях на поредица от интервюта в конкурс за работа в частна фирма и спечелих всичките етапи. На финалния етап бяхме 2ма души, като ме интервюираха ме питаха за неща, които нямат връзка с работната позиция от опита и квалификацията, които не са в пряка зависимост и за, които се опитваха да се хванат, за да ме разкарат. От всякъде си личи, че конкурсът беше нагласен и ме избутаха на интервюто за няма и 10 мин.

Подозирам, че си имат готов човек и за да узаконят конкурса са ме викнали да ме разкарат напразно и да си сложат техния човек. Мисля, че узаконяването на конкурса е с цел някой да не ги подведе под отговорност,ако си назначат човек без проведен конкурс, защото не се ли явят други кандидати, за да се направи правилния подбор е съмнително и могат да ги разсипят от актове и проверки за подобни дейности. За да си вържат гащите правят фиктивни конкурси и викат хора, колкото за протокола с цел да се каже, че е имало подбор и да бъде замазано реалното положение.

Всеизвестна е шуробаднащината в нашата изостанала държава и затова в крайна сметка ще става все по-изостанала, заради тези помии, но има ли реални законови възможности от чисто юридически характер, с които може да се противодейства, да се установи доколко е било законосъобразен и целесъобразен подбора. Ако е държавна фирма по-може да се търси отговорност, но това е частна фирма и незнам доколко може да се действа или нещата са написани само на хартия от законодателя (както е в 90 % от случаите) и не се прилагат на практика или има начин да се противодейства на това и да се подадат съответно жалби до където е необходимо? Има ли как да спрем тази порочна практика в страната и да се елиминира това да платят подкуп на този примерно, който отиде да ги провери, защото може да корумпират и служителите на проверяващите органи. Все пак живеем в България и тук това е ежедневие.

Моля, помагайте да оправяме държавата и да намалим тези порочни практики. Трябват ми конкретни механизми, с които мога да противодействам. До къде да пиша жалби и как да образувам производство? Как да обезпеча в юридически аспект некорумпираността на проверяващите служители, защото е много голяма вероятността да се корумпират просто, защото това е порочна практика в страната?
georgi_ivanov
Младши потребител

Re: Конкурс за работа - помогнете

Мнениеот TheOldMan » 05 Окт 2012, 12:44

Кандидатствате за работа в ЧАСТНА фирма. Пак казвам - частна. Тази фирма има собственик, фирмата му е бащиния и той там може да прави каквото си пожелае. Може да прави конкурси по 5 пъти на ден, пък след това да си избере най-задния от редицата в класирането просто .... просто щото му е харесал обувките. Ако иска може да си назначи човек и без конкурс. Може и да уволни някой пак така... щото не му харесва (това последното е мъничко по-сложно де...).
Срещу какво ще се борите? Искате да давате "ръководни насоки" за кадровата политика в чужда фирма? А да изберете коя да е любовница на шефа не искате ли? Да изберете булка за сина на шефа? Цвят и модел за фирмените коли?
Като не ви харесва как се прави подбора - кандидатствайте в друга фирма, толкова е просто.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Трудово право