начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Напускане на работа без предисзвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане на работа без предисзвестие

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 13:49

Здравейте, имам следния проблем:
Миналата година август (1.8.2011) месец започнах работа в една машиностроителна фирма като администратор информационни системи. През март месец ми се наложи да напусна по лични причини, но след 2 седмици (2.4.2012) се върнах на работа. Трудовия договор ми го пуснаха чак на 18.6.2012 на основание чл.67 ал.1 т.1.
Вчера (4.10.2012) след като се скарах с шефа реших да си подам молба за напускане по чл.326 ал.1, но без отработване на предизвестието. Шефът ми каза, че няма да я приеме и дори не поиска да й даде входящ номер, но остана там (такава им била практиката - ако не я приеме все едно не съм я подавала).
Трудовият ми договор е безсрочен и според КТ трябва да пусна предизвестие от 30 дни. Счетоводителката ми казаха, че дори и в договора да не е отбелязано то трябвало да бъде 3 месеца. Никъде в договора не пише в полза на коя от страните е прекратяването, а само че следва да е според КТ.
На всичкото отгоре шефа ми каза, че щял да ме съди пропуснати ползи и за каквото още намери.

Моля посъветвайте ми какво да направя.Надявам се някой да ми помогне.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
crazy_xit
Нов потребител

Re: Напускане на работа без предисзвестие

Мнениеот sechka_ » 05 Окт 2012, 14:00

Шефа няма право да не приеме молбата за напускане независимо дали му харесва или не. И трябва да Ви дадат задължително входящ номер, за да можете да докажете, че сте я дали тази молба за напускане. Срокът на предизвестието задължително трябва да е вписан в трудовия договор. Работодателя може да заплашва да Ви съди за каквото се сети, а Вие можете да отидете в Инспекция по труда да подадете жалба, че Ви се нарушават правата и също така да го съдите за каквото се сетите /адвокатът Ви се сети :wink: /.
sechka_
Младши потребител

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 14:11

Това което ми каза е, че още днес ще говори с адвоката си за какво да ме съди, но по никакъв начин няма да ми приема молбата и няма да ми се размине. След разговор с адвоката и със счетоводителката щял да се обади към понеделник-вторник да ми съобщи какво са успели да измислят.
Въпроса ми е има ли право да ме уволни дисциплинарно тъй като до тогава ще се съберат 3 дни неявяване на работа?
Друго за което се сещам след изчитане на кодекса е, че никой не ми е връчил длъжностна характеристика, а е записано че е приложена към ТД.
crazy_xit
Нов потребител

Мнениеот sechka_ » 05 Окт 2012, 14:31

За дисциплинарно уволнение са нужни само 2 дни неявяване, НО почивните дни по график не се броят. Все още има време за отиване до инспекция по труда. А молба за напускане можете да връчите отново, само че този път с 2 свидетели, които да потвърдят по-късно при нужда /съдебен процес/, че сте си представили молбата.
sechka_
Младши потребител

Мнениеот crazy_xit » 05 Окт 2012, 19:54

На какво основание мога да подам жалба - че не ми даде вх. номер на молбата ли?
crazy_xit
Нов потребител

Мнениеот kpeatop » 14 Окт 2012, 17:23

Питане:
Завърших бакалавърска степен между 2002 и 2006.
Започнах работа в една фирма през 2010 и продължавам да работя там до този момент.
През октомври записах редовна платена магистратура.
Мога ли да напусна по чл. 327 а.1 т.6?
При 4 години тр. стаж ще получа ли 60% от заплатата си за следващите 6 месеца?
kpeatop
Нов потребител

Назад към Трудово право