начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Работа по време на неплатен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот human1970 » 19 Мар 2013, 19:28

Здравейте!
Реших да напусна фирмата, в която работя и да започна работа в друга фирма със съвсем различен предмет на дейност. Съответно подадох молба за освобождаване считано от 01.04.2013г. Настоящият ми работодател ми предложи да ме пусне в неплатен отпуск за 1 месец /април/ - да започна работа на новото място, да преценя дали ме устройва работата и условията на практика и в края на април да взема окончателно решение дали продължавам в новата фирма или решавам да я напусна и да си продължа работа при него.
Дотук бих казал - много добре. Обаче:
1. Трудовата ми книжка не е приключена от настоящия работодател, а трябва да я представя с другите документи при подаването на молба за назначаване в новата фирма.
2. Четох, че този 1 месец неплатен отпуск се признава за трудов стаж. В същото време в новата фирма за същия период /м.април/ ще ми върви и трудов и осигурителен стаж.
Мисля си над тези въпроси и моля, ако някой може да даде съвет как е най-правилно да се постъпи в дадената ситуация за да не се създадат излишни проблеми или неприятности впоследствие.
human1970
Младши потребител

Re: Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот xaoc1973 » 19 Мар 2013, 23:20

Често срещан случай. Възможни решения има доста, но най-практично е да обявите, че сте си изгубили книжката и новият работодател да Ви издаде нова (купувате си една от книжарницата и я представяте). После ще си я "намерите". Познавам хора с по 4 трудови книжки.
Да, до 1 месец неплатен отпуск в годината се признава за трудов стаж. Осигурителният стаж е в зависимост от внасяните осигуровки (и доста други дивотии). Не пречи да имате двоен или троен осигурителен стаж, ако искате. Познавам човек с по 24 часов осигурителен стаж на ден (уволнен от две места и после - възстановен, а в същото време си е работил другаде), а теоретично може и да има и хиляда часа на ден. Звучи абсурдно, но е възможно, поради грешки на работодателя, за които нямате вина.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Re: Работа по време на неплатен отпуск

Мнениеот human1970 » 20 Мар 2013, 07:27

Намерих това:
http://ezines.zakonnik.net/2009/viewzine.php?id=3932
Последния абзац е точно като за моя случай.
Съвета по-горе е добър, но не смятам да крия от новия работодател, че съм в неплатен от стария. Надявам се ако си продължа работа при новия работодател след месец април да нямам проблем с този неплатен отпуск и приключването на трудовата книжка при сегашния ми работодател.
Не ми пречи да купя нова трудова книжка, но не можах добре да разбера какъв е смисъла. Според мен така би могло да се получи някакво объркване.
human1970
Младши потребител

Назад към Трудово право