начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Тълкуване на чл. 345 ал. 1 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване на чл. 345 ал. 1 КТ

Мнениеот xaoc1973 » 18 Юли 2013, 08:49

Съдът отменя незаконосъобразно уволнение и възстановява работника. Има ли той право да се яви и да започне работа СЛЕД влизане в сила на съдебното решение, но ПРЕДИ получаване на специалното съобщение за възстановяване?
Иначе казано - длъжен ли е работодателят да изпълни влязлото в сила решение на съда за възстановяване, преди някоя смотана деловодителка да благоволи да издаде служебната бележка - съобщение за възстановяване?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Re: Тълкуване на чл. 345 ал. 1 КТ

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Юли 2013, 10:00

Смотана или не, да не забравяме, че ние също не сме идеални. :wink:
За човек, който е наясно с трудовото право съм изненадана, че пускате тази тема- не разбирам, какво ви притеснява липсата на съобщение по чл. 345?
xaoc1973 написа:Има ли той право да се яви и да започне работа СЛЕД влизане в сила на съдебното решение, но ПРЕДИ получаване на специалното съобщение за възстановяване?
няма правна пречка да му бъде уважено желанието, ако го е манифестирал. Съобщението, както неведнъж е писано по този въпроси, има връзка с нормата на чл. 325, ял.1 т.2 КТ.

По различен начин, обаче, стои въпроса, ако работникът не е пуснал молба за започване на работа.
Та, какви точно са фактите?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2013, 14:29

:D Тук е заровено кучето - как да се тълкува чл.345, ал.1 от КТ, в какъв смисъл е употребено понятието "съобщение", от кого се прави това съобщение и в кои случаи. Дори ВКС не е наясно с този въпрос, видно от постановените решения, включително и тълкувателни такива. Щото закона при употребата на понятието "съобщение" има предвид точно конкретна хипотеза на точно определена правна норма. Въпросът коя е тя. За сега нито едно решение на ВКС не е стигнало до отговора - коя е тази правна норма. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот xaoc1973 » 18 Юли 2013, 14:47

neutralen написа::D Тук е заровено кучето - как да се тълкува чл.345, ал.1 от КТ, в какъв смисъл е употребено понятието "съобщение", от кого се прави това съобщение и в кои случаи. Дори ВКС не е наясно с този въпрос, видно от постановените решения, включително и тълкувателни такива. Щото закона при употребата на понятието "съобщение" има предвид точно конкретна хипотеза на точно определена правна норма. Въпросът коя е тя. За сега нито едно решение на ВКС не е стигнало до отговора - коя е тази правна норма. :D

Удар в десетката! И аз мисля така, та затова и питам.
А фактите са следните:
Шефът на една от фирмите, която обслужвам счетоводно, се сдърпва с един работник (българин от турски произход, с адресна регистрация в едно от кърджалийските села, но работещ и живеещ в София) и го уволнява дисциплинарно. След три инстанции, ВКС излиза с окончателно решение в началото на юни, 2013 г., че работникът е възстановен и т. н. (с удовлетворяване на всичките му стандартни присъединени искове). Работникът следи внимателно и на следващия ден след излизане на решението на ВКС на сайта идва със заявление за възстановяване и постъпване на работа, а след още три дена носи и заверено от ВКС копие от решението на ВКС.
Шефът не го допуска, на основание това, че до получаване на съобщението по чл. 345 ал. 1 КТ, работникът НЯМА право да подава заявление за постъпване на работа. Работникът се връща в съда, но оттам му казват, че вече са изпратили съобщението до селото му с препоръчано писмо. Той се връща до селото си, но тамошната бабичка, изпълняваща длъжността пощаджийка, нещо се поболяла и отишла при роднини в Турция. Най-после, когато взима това прословуто съобщение и идва с него в София, е изминал повече от един месец, откакто работникът се е явил за първи път.
Шефът отказва да му плаща заплата и осигуровки за този месец с основанието, че е възстановен от ВКС за времето ОТ ДАТАТА НА УВОЛНЕНИЕТО ДО ДАТАТА НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА РЕШЕНИЕТО НА ВКС, а след тази дата не е постъпил на работа на основание чл. 345 ал. 1 КТ.
Работникът твърди, че шефът е длъжен да изпълни решението на съда веднага - още в същия ден, иначе е налице неизпълнение на съдебно решение. И щял да се жалва за етническа дискриминация!
Аз пък се чудя как да осчетоводя последния месец на работника - като самоотлъчка, като неработен, като работен, като не знам си какво там. А и какви осигуровки да му се платят за този месец.

Потърсих практика по случая, но се отчаях - няма принципно решение.
Сложен случай!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2013, 15:02

:D Както писах и по-горе, това, което имам предвид, го няма в нито едно решение на ВКС, за това ви соча едно решение на ВКС, което дава отговор на вашия казус - Реш. № 298 от 28.04.2010 г на ВКС. :idea: :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот xaoc1973 » 18 Юли 2013, 15:51

neutralen, би ли включил ЛС?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Юли 2013, 15:57

xaoc1973 написа:Шефът не го допуска, на основание това, че до получаване на съобщението по чл. 345 ал. 1 КТ, работникът НЯМА право да подава заявление за постъпване на работа.

Е, да съм на мястото на неговия адвокат- дупе да ви е яко... ще плащате отново обезщетения.
Не знам, к`во мисли друг, но знам, какво мисли ВКС по тоя въпрос и мислите му не са позитивни за вас...
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 18 Юли 2013, 16:09

Може и по друг начин да се реши казуса и в хауса има ред ,след влизане на СР в сила р/с има право в широк смисъл да се яви и сключи нов трудов договор пак например за същата длъжност,дори и веднага след уволнението.И като си получи съобщението да си избере да прекрати новият или старият ТД.В казуса също ,законът си служи с понятието уважителни причини има впредвид обективни затова при спор и те подлежат съдебен контрол за законност. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2013, 22:10

:roll: Относно настоящата тема виж тук във Форума темата от 2010 г - "Възстановяване на работа", където от 06 до 08.03.2012 г съм изразявал мнения по тълкуването на чл.345, ал.1 от КТ. И не само аз, а и хаос1973, райската птичка(под ника "гост") императора и др.
Много интересна тема. :idea: :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Юли 2013, 22:27

bird_of_paradise написа:
xaoc1973 написа:Шефът не го допуска, на основание това, че до получаване на съобщението по чл. 345 ал. 1 КТ, работникът НЯМА право да подава заявление за постъпване на работа.

Е, да съм на мястото на неговия адвокат- дупе да ви е яко... ще плащате отново обезщетения.
Не знам, к`во мисли друг, но знам, какво мисли ВКС по тоя въпрос и мислите му не са позитивни за вас...

+1.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право