начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Завеждане на дело

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Завеждане на дело

Мнениеот yaroslavova » 22 Юли 2013, 12:31

Добър ден. Имам следният казус и търся мнение по въпроса от юридическа гледна точка, как се процедира, какво се случва и т.н. Казусът е следният: лице е наето по гр.договор за срок от половин година. За всеки един от тези месеци е сключван отделен договор, с изключение на последният 6-ти месец. Това е установено след извършена проверка и изготвено становище от съответната държ.институция. Изплатена сума за този месец, през който е работено без договор, също няма.
Въпросите, които имам са:
1.Мога ли е да заведа дело, освен за работа без договор и неизплатената сума, и за прикрит трудов договор?!
2.Какво вкл. сумата при завеждане на дело?(Разгледах обстойно Тарифа№ 1 от ЗДТ.Само това ли е?)
3.Сумата по иска, може ли да е по-голяма от дължимото месечно възнаграждение и трябва ли да имам обоснование за това?

отворкин!
Аватар
yaroslavova
Младши потребител

Re: Завеждане на дело

Мнениеот n6391 » 22 Юли 2013, 12:42

А какво пише в гражданския договор? От това зависят доста неща. Дело за прикрит трудов договор при тези факти няма как да заведете, освен ако не сте подписвали след заплахи и опрян пистолет в челото :( Що се отнася обаче до изработеното, то ако се обърнете към адвокат, ще ви обясни как точно и какво ще е необходимо.
n6391
Потребител

Мнениеот yaroslavova » 22 Юли 2013, 12:57

Ами знаете как се скл.гр.договор. Лошото при тях е, че нямат точно определена форма и съдържание, още повече, че са по ЗЗД.
Договорът ми съдържа...№, че фирмата представлявана от еди кой си като възложител и аз от друга страна като изпълнител сме се договорили аз да изпълня своите задължения в работа, те да ми предоставят всичко необходимо като материален актив и в срок до еди коя си дата да ми бъде изплатено съответно възнаграждение.
В отделен абзац е изписано , че договорът е съставен на основание чл.258-269, чл.280-292 вкл. от ЗЗД в два еднакви екземпляра като неразделна част от него са констативният протокол(приложение 1) и разписката(приложение 2). И това е целия договор.
отворкин!
Аватар
yaroslavova
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 23 Юли 2013, 14:13

yaroslavova написа:Мога ли е да заведа дело, освен за работа без договор и неизплатената сума, и за прикрит трудов договор?!

Каква е основна разлика между трудовия договора и гражданския :?:
При трудовия има определено място на работа, работно време ....
При гражданския тези елементи напълно липсват - иска се само резултат, кога, как и къде ще бъде постигнат е без значение за възложителя.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот yaroslavova » 23 Юли 2013, 19:28

Да, това го знам. :) Порових се, консултирах се допълнително. Решението дали тези няколко последователни гр.договори могат да се изтълкуват като прикрит трудов договор е само на ГИТ. Всеки случай се разглежда конкретно и трябва да се обърна към тях.
Благодаря на всички включили се!
отворкин!
Аватар
yaroslavova
Младши потребител

Назад към Трудово право