начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Нов трудов договор след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нов трудов договор след майчинство

Мнениеот rustikus78 » 19 Авг 2013, 13:02

Здравейте, имам следния проблем:
Днес се върнах на работа след двегодишно майчинство. Човешки ресурси ме изненадаха с нов трудов договор за по-ниска позиция от тази, на която съм в момента и ми дадоха срок днес до 16 часа да го подпиша. Ако не го подпиша, щели да закрият длъжността и да ме освободят от работа.
Въпросът ми е има ли някакъв начин да се защитя, все пак съм майка на дете под 3 години.
Много благодаря предварително
rustikus78
Нов потребител

Re: Нов трудов договор след майчинство

Мнениеот borovinka » 19 Авг 2013, 13:19

Има, да - чл. 333, ал. 1 т. 2 от КТ.

Ако "закрият длъжността и ви освободят" ще трябва да правят подбор и да напишат един куп документи около него, а като оспорвате уволнението си като незаконно, шансът да ви възстановят на работа е голям (че и обезщетение ще ви плати работодателят за времето, в което сте останала без работа).

Нищо не подписвайте, консултирайте се довечера с адвокат, за да сте напълно наясно с конкретната ситуация във вашия случай. Покажете му и документите, с които разполагате. (Ако има как и с копие на новия ТД, който ви предлагат).

Успех!
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот rustikus78 » 19 Авг 2013, 13:35

Много благодаря на Боровинка:)
В чл. 333, ал.1, т. 2 става дума за уволнение.
За закриване на длъжност пак ли трябва разрешение от Инспекцията по труда?
Благодаря предварително
rustikus78
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 19 Авг 2013, 13:46

чл. 333, ал. 1, т. 1 съм имала предвид - печатна грешка е т. 2.
Да, пази ви закона и пак се изисква разрешение от ИТ - чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ е изрично посочен в чл. 333, ал. 1 от КТ.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право