начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Прекратяване на срочен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на срочен договор

Мнениеот pmt090 » 23 Авг 2013, 20:49

Моят казус е следният: имам сключен срочен трудов договор (за стажуване) в една финансова институция. Договорът ми е сключен на 27. 06. 2013 г. Поради ред причини днес - 23.08 си изпринтих, попълних и подадох предизвестие за напускане със срок 3 м. (чл. 326, ал. 2 от КТ).
Работодателят ми заяви, че щом съм в срок за изпитване няма нужда от предизвестие и мога да напусна от днес за утре. Единствено можело да дължа обратно парите, които съм получила като заплащане - една заплата.
Искам да попитам дали могат да ми искат тези пари.
Срокът за изпитване е 4 м. В трудовия ми договор е записано:
Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване. И : Срокът на предизвестие за прекратяване на ТД от страна на служителя - стажант е 3 м., но не повече от остатъка от срока на договора, при спазване на чл. 326, ал. 2 от КТ. В случай, че предизвестието не бъде спазено, Служителят - стажант дължи на работодателя уговорения размер на трудовото си възнаграждение съответстващо на неспазения срок на предизвестието.
Благодаря предварително на всеки, който реши да ми помогне.
pmt090
Нов потребител

Re: Прекратяване на срочен договор

Мнениеот eurolinker » 24 Авг 2013, 16:44

Написано е "черно на бяло". Дължите възнаграждението - приемете факта.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот latinka » 24 Авг 2013, 19:13

pmt090 написа:Моят казус е следният: имам сключен срочен трудов договор (за стажуване) в една финансова институция. Договорът ми е сключен на 27. 06. 2013 г. Поради ред причини днес - 23.08 си изпринтих, попълних и подадох предизвестие за напускане със срок 3 м. (чл. 326, ал. 2 от КТ).
Работодателят ми заяви, че щом съм в срок за изпитване няма нужда от предизвестие и мога да напусна от днес за утре.това би било вярно ако изпитателният срок е уговорен в полза на двете страни. от написанто по-долу "Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване" става ясно, че срокът е уговорен в полза на работодателя. Т.е. за Вас остава вариантът да си спазите предизвестието Единствено можело да дължа обратно парите, които съм получила като заплащане - една заплата
Искам да попитам дали могат да ми искат тези пари.Работодателят може да претендира обезщетение за неспазено предизвестие. Във вашия случай срокът на предизвестието е 3 месеца, така че може да претендира и повече една заплата
Срокът за изпитване е 4 м. В трудовия ми договор е записано:
Работодателят може да прекрати едностранно договора без предизвестие в срока за изпитване. И : Срокът на предизвестие за прекратяване на ТД от страна на служителя - стажант е 3 м., но не повече от остатъка от срока на договора - а договорът ви срочен или безсрочен е? не бъркайте срочен договор с уговорения срок за изпитване, който е приложим и за срочните и за безсрочните договори, при спазване на чл. 326, ал. 2 от КТ. В случай, че предизвестието не бъде спазено, Служителят - стажант дължи на работодателя уговорения размер на трудовото си възнаграждение съответстващо на неспазения срок на предизвестието.
Благодаря предварително на всеки, който реши да ми помогне.

Ако не е наложително да напуснете веднага съветвам да спазите срока на предизвестието. Другият вариант е прекратяването на трудовия договор да се оформи като такова по взаимно съгласие.
latinka
Младши потребител

Мнениеот pmt090 » 26 Авг 2013, 08:33

Трудовият ми договор е срочен - за 6 месеца, като в тях се включват и 4 месеца срок за изпитване уговорен в полза на работодателя.
pmt090
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2013, 09:30

Гледайте да си отработите 3-месечното предизвестие или направете така, че договорът да се прекрати по взаимно съгласие. В противен случай ще плащате обезщетение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право