начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Имам ли право на 6 заплати обезщетение при пенсиониране

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право на 6 заплати обезщетение при пенсиониране

Мнениеот Vanyna » 05 Окт 2013, 21:54

Здравейте, специалисти!
Имам общо 40 години трудов стаж от които 32 години работа в здравеопазването, с прекъсване за около 3 години (от 2000 до 2002г. вкл.) От 1977 год. работя като медицинска сестра в общинска болница, а от 1985 г. – в т.н. Тубдиспансер до 2010 г., с горепосоченото прекъсване, поради заминаване в друг град, където за около една година (до края на Декември 2003) работих в тамошната болница, а от 06.Януари 2004 г. отново се върнах в моя град и отново в Тубдиспансера (вече ОДПФЗС ЕООД). И така до ликвидацията му в края на 2010 г.
След ликвидацията на лечебното ни заведение по туберкулоза (ЕООД) и преминаване на дейността му към МБАЛ (АД), медицинският персонал, който желаеше да продължи работа при новите условия, в новото лечебно заведение беше посъветван да подаде молби за напускане от „Тубдиспансера” и едновременно с това да пусне молби за назначаване на новите работни места в новооткритото Пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ АД. Аз също го направих. Тези, които не подадоха такива молби, бяха съкратени и не бяха назначени в МБАЛ. След три години изработени в МБАЛ и след предстоящи още 10 месеца на работа, придобивам право на пенсиониране. Въпросът ми е: Ще имам ли право на 6 брутни работни заплати при прекратяване на трудовият ми договор, поради пенсионирането ми или ще бъде решено, че съм преминавала на работа от един работодател при друг, въпреки че е било в сферата на здравеопазването…? И в сила ли е (в моя случай) ПМС 31/1994г.?
Vanyna
Младши потребител

Re: Имам ли право на 6 заплати обезщетение при пенсиониране

Мнениеот nmitova » 08 Окт 2013, 15:29

Здравейте,

съгласно чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. От описаното от Вас се установява, че не сте работили при същия работодател през последните 10 години, т.е. би следвало да получите обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за 2 месеца.
nmitova
Потребител

Мнениеот Vanyna » 08 Окт 2013, 18:12

Благодаря Ви! Спестявате ми бъдещите ми неоснователни очаквания и разочарованието, когато настъпи моментът да се простя с тях! :roll: :cry:
Vanyna
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 09 Окт 2013, 16:16

Да, за съжаление не по Ваша вина няма да получите обезщетение за 6 месеца.
nmitova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Окт 2013, 16:58

Не искам да ви давам напразни надежди ( настоявам да ме четете с резерви), защото простете не ми се рови из съдебната практика, а по спомен ( макар паметта да не е така услужлива)- все пак не отписвайте съвсем това вземане. :wink: От цитираното ПМС ще се тръгне.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nmitova » 10 Окт 2013, 11:31

Цитираното ПМС касае организации на бюджетна издръжка,вкл. и в сферата на здравеопазването, докато от описаното от Vanyna, по-скоро се установява, че Тубдиспансера и МБАЛ АД не са организации на бюджетна издръжка. В този смисъл има и съдебна практика (относно предявен иск за обезщетение по чл. 222, ал. 3 във вр. с ПМС 31/94 г. за 6 заплати от служител в МБАЛ, който иск е отхвърлен, защото МБАЛ не е организация на бюджетна издръжка.)
Vanyna, консултирайте се с адвокат от града, в който се намирате, който най-добре ще Ви обясни дали въпросните Тубдиспансер и МБАЛ АД са организации на бюджетна издръжка.
nmitova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Окт 2013, 11:40

От описаното не установявам, че двете здравни заведения не са на бюджетна издръжка, а и не знам дали е така по някакво правило- това е въпрос конкретен, който трябва да се изследва и в този смисъл съм съгласна да се изследва.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Трудово право