начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Работа извън ЕС

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа извън ЕС

Мнениеот batanasov » 17 Дек 2014, 20:11

Здравейте,

Предстои ми да започна работа в чужбина, извън ЕС, в Азия. Там ще бъда официално нает и осигуряван.

Въпросът ми е какво се случва с осигуровките тук и дали трябва да самовнасям?
batanasov
Нов потребител

Re: Работа извън ЕС

Мнениеот lakavitsa » 18 Дек 2014, 08:38

Въпросът се отнася и за работещи в САЩ, Канада и другаде извън ЕС. И аз чакам отговор от останалите форумци по този казус. Този въпрос отдавна назряваше.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ipn_1975 » 18 Дек 2014, 11:25

Дори и в ЕС да работиш, осигурителни права ще имаш, там където влизат парите ти от осигуровки. Неможе да очакваш Българската здравна каса да праща лечението ти, при положение, че внасяш пари в Испанската например. Съъщото важи и за парите за пенсия и осигурителен стаж.
ipn_1975
Младши потребител

Мнениеот batanasov » 18 Дек 2014, 18:43

ipn_1975 написа:Дори и в ЕС да работиш, осигурителни права ще имаш, там където влизат парите ти от осигуровки. Неможе да очакваш Българската здравна каса да праща лечението ти, при положение, че внасяш пари в Испанската например. Съъщото важи и за парите за пенсия и осигурителен стаж.

Аз не очаквам да Българската здравна каса да ми плаща лечението. Но ако се прибера след 5 години и започна работа да не се окаже, че трябва да плащам 5000лв за периода, в който не съм бил в България и не съм ползвал здравни услуги тук?
batanasov
Нов потребител

Мнениеот ipn_1975 » 23 Дек 2014, 10:51

Ще се окаже... Само дето няма да са 5000.
ipn_1975
Младши потребител

Мнениеот morka » 31 Дек 2014, 00:12

с азиатските държави почти няма сключени споразумения за социална сигурност (то не че с другите са бог знае колко много :))

за здравните осигуровки, преди заминаване подаваш в НАП декларация по образец и след завръщането си възстановяваш права по облекчена процедура
morka
Младши потребител

Назад към Осигурително право