начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Некоректност от страна на работодател - как да постъпя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некоректност от страна на работодател - как да постъпя?

Мнениеот joyeuse » 27 Фев 2015, 17:08

Здравейте!

Бих искала да помоля за евентуално решение на този дребен казус.
Преди седмица, на 18.02 сряда, имах уговорка за постъпване на работа пробно в един малък вегетариански ресторант като помощник-готвач. Бяхме говорили преди това с една от собственичките, която всъщност е и главния готвач и основно тя се занимава с делата в кухнята, че този ден ще бъде като обучителен, един вид да се види как се справям с работата, дали биха били доволни от мен, съответно и на мен дали ще ми хареса самата работа. За точно заплащане не бяхме говорили, нито как ще са смените. През този ден изкарах 6 часа на работа, през които вършех работа наравно заедно с нея, тя ми обясняваше и съответно аз изпълнявах нещата. Отидох и на следващия ден, четвъртък, и изкарах 7 часа. Видимо бяха доволни от мен, и бяха решили, че ще ме вземат на работа. Сега беше мой ред да реша дали искам да работя за тях. Обясниха ми какво ще е заплащането - 4 лв. на час, като само първият ден ще ми бъде приспаднат като обучителен и със заплащане като за обучителен ден - 2 лв на час. Аз директно си казах, че бих работила, но искам да преценя как ще бъде натовареността и през уикенда, защото по техни думи това са най-натоварените дни, с най-много работа, и съответно да преценя с време дали ще се справям и как ще бъде. Те се съгласиха. Като е важно да уточня, че през този ден въпросното момиче, което е главен готвач и което ме обучаваше, имаше почивен ден, и главният човек в кухнята бях аз, и от мен се очакваше да поема изцяло задълженията като такъв. И аз се справих. В петък почивах. А в събота изкарах 8 часа, в които имаше много напрегнати моменти, работа на бързи обороти и аз установих, че всъщност не това е работата за мен. Но реших все пак да дам шанс, да не бързам в преценката и да видя как ще е в неделя.. Неделята беше сходна и след края на смяната, казах, че съм взела решение, и че не искам да работя там. Говорихме си, абсолютно приятелски, с разбиране от двете страни. Но понеже много ме харесаха явно, ми казаха да си помисля все пак. Да си почина на следващия ден, понеделник, и във вторник сутринта да дойда на работа и да кажа решението си. Във вторник отидох на работа и казах, че се отказвам, пак си поговорихме с това момиче и на въпрос ще ми бъдат ли заплатени тези дни и по колко, тя ми каза, че ще ми платят, но не както сме говорили първоначално (по 4лв на час, а първият обучителен ден по 2лв на час), а директно всичките дни щели да се водят като обучителни и съответно заплатени с по 2 лв. на час.

Та след това супер подробно обяснение, въпросът ми е как да постъпя, как да ги накарам да ми заплатят дните според първоначалната уговорка. Защото реално това е некоректно от тяхна страна, аз съм си работила наравно с всички, и съм правила всичко, което е било нужно.
joyeuse
Нов потребител

Re: Некоректност от страна на работодател - как да постъпя?

Мнениеот ipn_1975 » 28 Фев 2015, 15:06

Кога най-сетне ще се научите, бе хора, че с устни договорки /казал - рекъл/ не стават нещата. Много ясно, че ще те прекара. Дори и 1 ст. да не ти плати, какво ще направиш? Имаш ли нещо черно на бяло? ТД се подписва и после се почва работа. Сега ще ти платят колкото пожелаят и те съветвам да си вземеш парите, че и без тях можеш да останеш.
ipn_1975
Младши потребител

Назад към Трудово право