начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Оспорване на административен акт пред съд

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорване на административен акт пред съд

Мнениеот andrei7373 » 24 Мар 2015, 15:03

Здравейте!

Моля някой, който разбира, да ми помогне.

Административен акт за установяване на нарушение (например съставен от контрольор в градския транспорт) може ли направо да се оспори пред административен съд, като се прескочи оспорването по административен ред?
За да поясня не съм изпаднал в ситуацията от горния пример, а ми предстои изпит. И тъй като нямам пари за учебник, уча от различни лекции, които, както навярно се досещате, имат пропуски. От това, което прочетох разбирам, че има случаи в които е невъзможно да се прескочи оспорването по административен ред. Например по ДОПК оспорването по административен ред е процесуална предпоставка за да се оспорва по съдебен ред. Но това значи ли, че при всички останали случаи, където няма подобно процесуално задължение, е възможно да се прескочи оспорването по административен ред и направо да се оспорва пред съд. И моля да ми посочите коя конкретна разпоредба урежда въпроса. :roll:
Та примера с контрольора ми е най-лесен за разбиране затова го предложих. И се надявам да не ме препратите към наказателното постановление, което вече със сигурност се обжалва по съдебен ред.
Не съм сигурен, че се изразих по най-разбираемия начин, но ако някой е разбрал какво питам ще съм му много благодарен ако помогне.
Успешен ден!
andrei7373
Нов потребител

Re: Оспорване на административен акт пред съд

Мнениеот andrei7373 » 24 Мар 2015, 16:24

Мисля, че си отговорих на въпроса. В АПК е постановено следното:
Чл. 148. Административният акт може да се оспори пред съда и без да е изчерпана възможността за оспорването му по административен ред, освен ако в този кодекс или в специален закон е предвидено друго.

Сега единствено питам важи ли това за горния пример с контрольора?
andrei7373
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Мар 2015, 16:37

На нищо не сте си отговорили. Редът на АПК не се прилага за АУАН. Чете се ЗАНН и ако се чете как требе, става ясно що АУАН-ът сам по себе си не се обжалва.
Проблемът на забъркания Ви въпрос е в това - не става ясно дали Ви интересува административният процес, или административно-наказателният. А сега де?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 24 Мар 2015, 17:01

Работех с една колега, която беше завършила някъде през 97, 98 и все се чудеше как така жаленото наказателно постановлението на първа инстанция се гледа от Районен съд, а на касационна се гледа от административен съд по правилата на гл.12, въз основа на касационните основания по 348 НПК! Друга изцепка представляваше едновременното оспорване на ИАА по смисъла на 21 АПК и пред непосредствено по-горестояшият административен орган и пред административен съд! А всъщност искаше да ангажира отговорност на Работодателя по чл. 200 КТ въз основа на призната трудова злополука, без да си е прочела практиката че ИАА за признаване на злополуката за трудова не обуславя безвиновната отговорност! Абе с две думи Кино Лазаров и Дон Хрус( Дончо Хрусанов) да си скубят косите- юриспунденцията не прихваща!
Последна промяна miko_pk на 24 Мар 2015, 17:33, променена общо 1 път
miko_pk
Потребител

Мнениеот andrei7373 » 24 Мар 2015, 17:13

Много благодаря за включването! И двата ме интересуват и много моля да ми разясните.
АУАН не се обжалва така ли? А само има възможност за вписване на възраженията на нарушителя ?
И щом примера с контрольора не важи, тъй като АУАН е по административно-наказателния процес, то може ли да ми дадете простичък пример с издаването на административен акт, който може да се обжалва по административен ред (не по административно-наказателния) и същевременно за същия акт да може да се прескочи административния ред за оспорване и да се оспорва направо по съдебен ред. Както е по чл.148 от АПК за изборност.
Благодаря още веднъж!
andrei7373
Нов потребител

Мнениеот tokvil » 24 Мар 2015, 18:04

- Всеки университет има библиотека, от която можете да се снабдите с желаната литература....
- АУАН не се обжалва, могат да се подадат писмени възражения по констатациите в него пред административно-наказващия орган, обжалва се издаденото въз основа на АУАН наказателно постановление само по съдебен ред.
Наказателното постановление не е индивидуален административен акт (ИАА), а особен правораздавателен акт на администрацията, затова не се прилага АПК.
- По всеки ИАА може да се "прескочи" административния ред за обжалване, освен ако в специален закон не е установено друго, както е в някои случаи по ДОПК или за решенията на ТЕЛК, които се оспорват първо пред НЕЛК. ИАА са заповеди на кметове, заповеди на полицейски органи, заповедите, с които се налагат ПАМ, например преместване на автомобил, спиране от движение на МПС; ИАА са и разрешенията за строеж; предоставяне на лицензия; разрешението за носене на оръжие и др.
- Без учебник няма да стане...
tokvil
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Мар 2015, 18:09

Акта (на контрольора или на катаджията на пътя) не налага наказание - той само констатира някакъв факт, който евентуално би могъл да е нарушение. Затова е ... странно и нелогично да се обръщаш към съд, който да преценява дали факта е бил налице или не е бил.
Вече като въз основа на акта за установяване на (евентуално) нарушение се състави наказателно постановление, в което се вменява вина и се налага наказание - тогаз е времето съда да влезе в употреба и да отсъди дали факта наистина е нарушение, дали наистина се е случил и дали наказанието е съразмерно за това нарушение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот miko_pk » 24 Мар 2015, 18:10

Колега tokvil, взаимоучитлната метода не отпада ли средата на 18 век или е малко по-късно? А и за библиотеката не съм съгласен- ами, ако вземе, че му хареса, как ли ще гледат на него колежките? :oops: :oops: :oops:
miko_pk
Потребител

Мнениеот andrei7373 » 24 Мар 2015, 18:37

Много Ви благодаря, добри хора!
Пожелавам Ви успех, здраве, щастие и нека всичко, което Ви е на сърцето да Ви е и в ръцете!
@miko_pk
Чета в библиотеката, намирам го за идеалното място за тази дейност. Впрочем там има и доста стабилни колежки, така че моето невежество не е свързано със симпатичните колежки. И не, че не оценявам чувството Ви за хумор, просто искам да се убедя в мен ли е проблемът, та ако може да ми дадете насока.

За съжаление работя и нямам време да посещавам лекциите. Пък и като ги посещавам, когато задам въпрос на някой професор, обикновено получавам отговори намекващи, че не е редно да питам. После почнах да питам колегите ми, когато не разбирам, а те от своя страна недоумяваха какво питам. Ще ми се да имах родители, които да са висшисти, юристи и т.н. но за жалост произхождам от семейство невежи. Та всеки път, когато задам въпрос се натъквам на хора, които ми показват, че не е редно да питам. Леко иронично ми се подиграват на незнанието демонстрирайки колко са умни.
Бихте ли ми споделил, грешно ли е да се опитвам да стигна до отговора на въпроса по възможно най-бързия начин, а именно като попитам? Питам тук, защото този форум се посещава от вещи хора в областта и разчитам, че все някой добър човек, като хората с по-горните мнения, би ми отговорил. Но се чудя защо вечно се натъквам на такива хора като Вас? Дразни ли Ви, че глупака иска да се образова та му натяквате, че е глупак или егото Ви има нужда да се погали? Просто се чудех.
andrei7373
Нов потребител

Мнениеот Melly » 24 Мар 2015, 19:01

andrei7373,
Мисля, че въпросите си трябва да поставяте в друг раздел :arrow:
Разделът е достъпен само за юристи и студенти по право, чрез парола, получена след изпратено писмо на info@lex.bg.
където колегите ще ви отговорят най-точно и с подобаващото се на млад юрист уважение.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andrei7373 » 24 Мар 2015, 20:04

Melly написа:andrei7373,
Мисля, че въпросите си трябва да поставяте в друг раздел :arrow:
Разделът е достъпен само за юристи и студенти по право, чрез парола, получена след изпратено писмо на info@lex.bg.
където колегите ще ви отговорят най-точно и с подобаващото се на млад юрист уважение.

Благодаря! Извинете за объркването.
andrei7373
Нов потребител

Назад към Общи дискусии