начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Достъп до кредит "Енергийна ефективност" - отказан....

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Достъп до кредит "Енергийна ефективност" - отказан....

Мнениеот peshoa » 19 Юни 2015, 09:22

Здравейте,

в началото бих искал да кажа, че пускам тази тема с цел да ми подскажете към коя институция би следвало да се обърна за казуса по-долу.
Както знаете, банките отпускат кредит наречен "Енергийна ефективност" за закупуване или извършване на дейност по определен списък.
Какъв е моя случай:
Реших да си закупя климатик, истински и одобрен по програмата на Reecl. Изготвиха ми оферта.Следващата стъпка е представяне на офертата в банка която работи с тази програма.Тук обаче се натъквам на първия проблем....влизайки в сайта на Reecl, разбирам, че по настоящем само една банка все още отпуска такива кредити..тоест моя избор на банка е отнет. Банка е ОББ. Разпечатвам си от страницата на НАП справка за осигурителен доход и по двата ми трудови договора. Отивам в банката, подавам документите, казват ми, че с тези доходи не би трябвало да имам проблем и следва одобрение. Одобрение обаче няма, разбира се попитах защо така и отговора беше потресаващ - не съм бил ползвател на други продукти на банката?!?!?!?!
Няколко размисли - климатика струваше 1400 лв, вноската беше абсолютна смешна за моите доходи. Всъщност климатика си го купих вече, но просто исках да проверя как стоят нещата с този кредит за да се възползвам за по голям проект в бъдеще.
До колкото знам, тези кредитни линии са помощ от Европейски фондове и би следвало всеки желаещ да има достъп до тях, стига да покрива определени финансови условия. Е, аз ги покривам, но достъп нямам и то заради частен интерес на една банка. А това е супер дразнещо.
Като се замисли човек, те за тях са си прави - кредита е много добър като идея ( накратко ако го бях взел след приключване за две години щях да съм платил около 1350 лв.) С други думи този кредит е апетитен.
Та значи, съзнавам, че моето искане е смешно малко като размер, не съм техен клиент и решението е на лице - отказ. Тоест аз реално съм дискриминиран поради нежеланието си да се възползвам от продуктите на тази банка и нямам достъп до помощ която ми се полага като редовен данъкоплатец.
И така, кажете към коя институция бих могъл да се обърна, ако изобщо има такава. Мога ли да съдя банката?
В рекламите по медиите на този кредит никъде не се казва, че условие за кандидатстване е да сте клиент на съответната банка.
Благодаря на всички за отделеното време.

Успешен ден.
peshoa
Нов потребител

Re: Достъп до кредит "Енергийна ефективност" - отказан....

Мнениеот zmeyan » 19 Юни 2015, 12:56

Още малко насоки и от мен...
За да получите кредита, е необходимо да имате сметка в ОББ, по която да го погасявате... - така ставате потребител на техни услуги искате или не.
Преди време имаше доста такси свързани пряко или косвено с обслужването на кредита, отделно банките поддържаха доста високи лихви по кредита за енергийна ефективност (ако не се лъжа той беше 20%). След като се пресметне ГПР-то на потребителския кредит към конкретната банка, то излизаше около 18%. Или накратко - спестяват се 20%, за да се платят 17-18% и чистата полза са 2-3%.
Това като цяло направи кредитите енергийна ефективност не толкова атрактивни. (Естествено все пак си е кредит без оскъпяване). Поради това и не се използваха толкова масово.

Сега обаче лихвите по потребителските кредити паднаха и е възможно да са се попроменили нещата... скоро не съм се интересувал.
zmeyan
Потребител

Назад към Общи дискусии