начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Акцесорно дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акцесорно дело

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 10:02

Здравейте,
Имам Решение по дело по Договор за заем.
Присъдена е само главницата, лихвата за 3 години назад не е искана от адвоката в делото.
Адвоката ми беше казал че ще водим ново дело за тази лихва.
Сега ми казва че не можем да водим ново дело само за лихвата, защото било Акцесорно дело -
Не можело да се иска самостоятелно лихвата без главницата, която е присъдена.

Как стои въпроса от правна гледна точка ?
Решението по делото е тук : http://www.srs-bg.com/mainmenu/sud_akto ... 152015.htm
ffloyd
Потребител

Re: Акцесорно дело

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 10:54

ffloyd написа:Здравейте,
Имам Решение по дело по Договор за заем.
Присъдена е само главницата, лихвата за 3 години назад не е искана от адвоката в делото.
Адвоката ми беше казал че ще водим ново дело за тази лихва.
Сега ми казва че не можем да водим ново дело само за лихвата, защото било Акцесорно дело -
Не можело да се иска самостоятелно лихвата без главницата, която е присъдена.

Как стои въпроса от правна гледна точка ?
Решението по делото е тук : http://www.srs-bg.com/mainmenu/sud_akto ... 152015.htm

http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 510033FE08

Мисля, че това отговаря на въпроса ви, както и на това адвоката ви колко знае и може :) Има и друго - ако размера на лихвата е много малък, а от там и хонорара на адвоката да не му се занимава... Свободия :)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:01

Прочитайки решението констатирам и следното:
1. поискано е присъждане на законната лихва от датата на подаване на заявлението по чл.410 от ГПК до окончателното изплащане на вземането, както и разноските по заповедното и исковото производство. До тук добре.
НО
2. с решението си съдът не се е произнесъл по направеното искане за присъждане на разноски и същото е подлежало на допълване (с оглед уважения иск), но срокът за подаване на молба по 250 ГПК е изтекъл...
3. Относно разноските - тъпият ви адвокат не е представил доказателства, че сте ги платили действително, поради което и съдът не ви ги е присъдил... Ако сте ги били платили действително сте имали правото същите да ви бъдат присъдени и щяхте да си ги събирате от длъжника... В този случай обаче ми се струва, че освен лихви сте изгоряли с два хонорара (по заповедното и исковото) + евентуално разноски за експертизи (не ми се занимава да чета имало ли е нямало ли е...)

С две думи - "адвокатът" ви не струва ! :)
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:14

1. даже много си е хитър адвоката - не го мисли за прост :D
платил съм му 1000 лв. за двете дела - имам разписки за плащане в брой.
В договора за правна помощ е писал плащане по банкова сметка - съда му е искал преводите -
той не е дал нищо и ме е прекарал - спестява данъци пред НАП човека :mrgreen:
имам и 200 лв. д.т. които не ги е писал в Списъка на разноските.

2. Пак не разбрах - имам ли право да водя ново дело за Лихви за 3 години - 2012, 2013, 2014 г.
Да си търся нов адвокат - Сумата на лихвите е 1500 лв., за мен не е малко.
ffloyd
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:19

ffloyd написа:1. даже много си е хитър адвоката - не го мисли за прост :D
платил съм му 1000 лв. за двете дела - имам разписки за плащане в брой.
В договора за правна помощ е писал плащане по банкова сметка - съда му е искал преводите -
той не е дал нищо и ме е прекарал - спестява данъци пред НАП човека :mrgreen:
имам и 200 лв. д.т. които не ги е писал в Списъка на разноските.

2. Пак не разбрах - имам ли право да водя ново дело за Лихви за 3 години - 2012, 2013, 2014 г.
Сумата на лихвите е 1500 лв., за мен не е малко.

Съгласно посоченото по-горе решение на ВКС, постановено в производство по 290 ГПК (сиреч задължително следва да се спазва от долните съдилища) имаш право да водиш отделен иск за присъждане на лихвите след като нямаш произнасяне с влязло в сила решение.

П.с. това, че е записано, че ще плащаш по банка, а си платила в брой съдът не го интересува. Цялата работа е, че циганинът не си е платил данъците и осигуровките на база получения доход (едва ли е за първи път).

Успех.
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:26

1. Мерси много за съвета за ново дело за лихвата - значи пак ме е излъгал мошенника :lol:
А има ли срок в който може да се води това ново дело ?

2. Това че ме е прекарал с разноските адвоката - може да го съдя ама не ми се занимава с умрели хиени :D
Евентуално дисциплинарно производство в съответната АК - да го накажат с порицание пред строя ? :mrgreen:
ffloyd
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:34

ffloyd написа:1. Мерси много за съвета за ново дело за лихвата - значи пак ме е излъгал мошенника :lol:
А има ли срок в който може да се води това ново дело ?

2. Това че ме е прекарал с разноските адвоката - може да го съдя ама не ми се занимава с умрели хиени :D
Евентуално дисциплинарно производство в съответната АК - да го накажат с порицание пред строя ? :mrgreen:

1. Нека не вземам занаята на някой от останалите колеги адвокати. С документите при някой по-кадърен (от предходния) и там ще ви се отговори ;)

2. Действайте. Само това е начинът.
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:45

1. То ако знаеш кой адвокат е кадърен - да съм го хванал още 1-я път - ама не му е писано на челото :mrgreen:
Пак питам за срока за ново дело - да не го изпусна, че сега съм притеснен с парите.

2. Водя изпълнително дело от 6 месеца - и там само пари давам - 1 лев нямам събрани.
ЧСИ правил запор на къща, ама що ми е - била несеквестируема ?
Исках му да спре колата на длъжника от движение - вика не може КАТ не давали ?????
Длъжника му казал сега не мога да плащам - изплащал заем към банка ДСК.
Викам на ЧСИ - аз ли съм по важен или ДСК - вика ти си с предимство,
ама и да му наложим запор къз ДСК - ще си уредят дълга под масата, аз пак увяхвам ?
ПЪЛНА ЛУДНИЦА - да взема да търся някой от СИК да ми събере дълга ? :mrgreen:
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2016, 12:36

Исканията може да са правилни, ама тактика и стратегия. Нямате обезпечение, всъщност човека няма ли заплата нещо.

Има една гадна мярка за лично явяване пред мирови съдия (тоест районен съдия) и деклариране на имуществото - тегава е но понякога върши работа.
Не знам ЧСИ-то какво Ви обяснява, общо взето те са готини типове, ама какво да кажа. Не вършат работа, не са кадърни, бюрократи са и т.н. Представям си как ще фалират един след друг (а най-добре вкупом).
Вие си следете делата, щото адвокатите са много некадърни в днешно време и не си ценят паричните интереси - в смисъл не следят да се вземат разноските по делата не ценят парата.
Не са чорбаджии - един вид.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 12:51

1. Като го осъдихме - веднага се е писал уволнен и сега е на борсата взема държавни помощи :mrgreen:
Пък може и да бачка някъде нелегално и да си живурка копелето.
Като декларира пред Съдията - каква ми е файдата дет се вика ?
Имам къща - несеквестируема, имам кола и си я карам, нямам заплата копам картофи на село :D

2. Разбрах че 2 години може да се труди ЧСИ уж да събира нещо - я събере я не !
После какво правим ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2016, 16:46

Смисълът на явяването пред съдия е, че обикновено се укриват. На мен ми е коствало два дни да търча (бях за длъжника), за да убедя Съдебна полиция да не го влачат с караул на заседанието. Както и да е - просто трябва тормоз. 2 години може да се преодолеят лесн с някакво подновяване на действията. Трудна задача впрочем - да събереш парите на някой.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Мар 2016, 17:42

За пръв път чувам, че може да има пречка да се води отделен иск за мораторна лихва. Мислил съм доколко е правилно да се води иск за лихвите преди осъдително решение за главницата, но досега не е нямало случай да ми върнат иск за лихви, който съм образувал отделно и по едно и също време от този за главницата. няма и причина, просто отиваш на пълно доказване на вземането по главницата, а ако тя ти е присъдена по друго дело си спестяваш това. По интересен е въпросът дали може да ги искаш месец за месец?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2016, 18:44

Разбира се, че може да се води отделен иск. Искът е по чл.86, ал.1 ЗЗД. :shock:
neutralen
Активен потребител

Назад към Общи дискусии