начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Прекратяване на срочен трудов договор със срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на срочен трудов договор със срок на изпитване

Мнениеот beretta » 14 Юни 2016, 22:29

Здравейте,
знам че има доста подобни теми, но мисля че те не отговарят на моя проблем.

Назначен съм на едногодишен трудов договор цитирам - "на основание чл.68 ал.1 т.1 от Кодекса на труда" от 01.01.2016 до 31.12.2016 г. със срок на изпитване 6 /шест/ месеца.
Пак цитат от договора - "Трудовият договор се сключва за определено време до 31.12.2016 г. със срок на изпитване 6 /шест/ месеца"
Никъде в договора не е упоменато в чия полза е срокът на изпитване, това означава ли, че съгласно чл.71 ал.1 мога да прекратя договора без предизвестие и каква точно е процедурата.

Благодаря за помоща и извенете ако темата се дублира.
С уважение,
Димитър
beretta
Нов потребител

Re: Прекратяване на срочен трудов договор със срок на изпитв

Мнениеот morka » 14 Юни 2016, 23:01

beretta написа:Здравейте,
Никъде в договора не е упоменато в чия полза е срокът на изпитване, това означава ли, че съгласно чл.71 ал.1 мога да прекратя договора без предизвестие и каква точно е процедурата.

Да, означава.
Пишете едно писмо на работодателя, с което го уведомявате, че желаете да прекратите трудовия договор в срока на изпитване, считано от.... (първият ден, в който няма да сте на работа) и му го изпращате/предавате. Добре е да го направите поне ден-два предварително. Препоръчително е да имате доказателство, че е получено/прието.
morka
Младши потребител

Re: Прекратяване на срочен трудов договор със срок на изпитв

Мнениеот fluffy » 15 Юни 2016, 21:24

Здравейте, понеже съм в сходна ситуация искам да попитам, на кого трябва да се даде това писмо, за да се подпише на моя екземпляр - човешки ресурси, главния счетоводител или управителя, или няма значение. Какво е по-добре да направя -лично да предам или да изпратя с куриер?
fluffy
Нов потребител

Назад към Трудово право