начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Има ли графици при подневно изчисляване на работното време?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли графици при подневно изчисляване на работното време?

Мнениеот lexiena » 10 Юни 2017, 17:20

Здравейте,

При работа на смени при подневно изчисляване на работното време, трябва ли да се прави график? Всичко, което чета е свързано със СИРВ, а случаят не е такъв. При проверка, ИТ ще изисква ли график на смените?

Благодаря предварително.
lexiena
Нов потребител

Re: Има ли графици при подневно изчисляване на работното вре

Мнениеот jhoro » 10 Юни 2017, 21:20

Здравейте.Нещо не мога да схвана идеята на въпроса.
График - чисто технически трябва да има - за да знае съответния работник/служител за коя смяна, по кое време да идва на работа. Но юридически издържано - с писмено уведомяване, с подписи и прочие... не знам да е наложително.
В момента аз също работя на смени, но поради факта, че сам обслужвам една машина - мога да си избера коя смяна да работя - първа, дневна или втора!
А иначе - трябва да се спазва
Чл. 152. Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа.

Тоест - няма как единия ден да сте втора смяна (до 22 часа), а на следващия - първа.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lexiena » 12 Юни 2017, 08:00

Благодаря за включването. Въпросът ми е дали при проверка от ИТ ще изискват графици за работа и дали имаме задължението да ги окачаме на видно място. Иначе ясно, че работниците трябва да знаят коя смяна да дойдат, но в малка фирма това на практика не е проблем, уговаря се устно. Работещите на смени са малко, смените се редуват през седмица, така че няма объркване.
lexiena
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 13 Юни 2017, 20:55

Оффф ... то пък едно включване... просто преразказ по картинка.

Направо забравих - имам приятели в ИТ и си мислех да запитам, ама.. Сори. Вече не е удобно за работни въпроси.

В момента работя в средно голяма фирма, известно време бях ОБЗ в малка фирма, но по начина, по който се процедира - мисля си, че не е строго задължително.
Има някаква логическа връзка с това, при настъпване не трудова злополука - да се види дали работещия е бил там по график... ама това да е проблема.
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право