начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Иск срещу съд?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск срещу съд?

Мнениеот ivanov_p » 20 Юли 2017, 10:24

Съдията прави процесуална грешка, към която страната няма никакво отношение. Другата страна жали действието, напр. нередовно призоваване, което наистина е нередовно и въззивният съд й присъжда разноските, но не срещу съда, а срещу другата страна, която е в процесуално качество "кибик" по казуса. При тази ситуация някой съдил ли е решаващия съд за възстановяване на платеното и срещал ли е подобни дела, съответно искал ли е конституиране на съда като помагач?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Иск срещу съд?

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Юли 2017, 11:15

Темата ти все повече ще набира интерес, така щото напоследък все по-често има съдебни грешки, за които плаща ответната страна. Просто ГПК не познава ( признава) съдебните грешки, а разноските са винаги за ответната страна.

Както вече сме коментирали с теб, не е достатъчно да следиш поведението на ответника, респективно своевременно да взимаш становище по възраженията му, респективно проекто-доклада, а трябва да се следи не само за действията на съдията докладчик, но и тези на деловодителите му. В този ред на мисли, когато докладчика е попитал: да се даде ли ход на делото? е мястото, където не се папагалничи "няма пречки за даване ход", а да се каже твърдо, че поради нередовно призоваване ход не следва да бъде даден ( обикновено се вслушват в такова изявление). Да се допълня- ако се папагалничи, няма как да твърдиш, че си в позицията на кибик- напротив, допринасяш с поведението и изявлението за грешката и ти остава да платиш за действията си.
Адвокатът трябва да е като многоръкия Шива- да дебне всеки и всички :wink:

п.п. ай, ся ти ми кажи, как точно да постъпя- дали да пусна ВЖ, когато в Р има проблеми? Виждам, че грешка има, същата е допусната от решаващия съдия, защо да товаря ответницата с разноски, когато мога да поискам допълнително Р, с което да си поправи опущенията и създадения проблем с квоти и разноски ( ще опитам да минат като ОФГ, но властта не е в мен), и не ми ли ги признае за такива - нямам избор и ответната страна ще отнесе разноските за въззива.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Иск срещу съд?

Мнениеот ivanov_p » 21 Юли 2017, 12:36

По твоя казус не знам какво да те посъветвам, аз избягвам всякакви усложнения, защото ми губят времето и не е важно на колко ще осъдя някой, а колко пари ще събера и какви разноски ще направя предварително, без да ми е гарантирано връщането. Даже като ми възразят по малки искове и делото е в провинцията или длъжника е несигурен платец се отказвам.
Вече проверявам призовките, даже сега ще пиша една молба, сменен адрес в ТР две седмици след заявлението, призовката на стария адрес, за ИЛ с резолюция по чл. 50 ГПК, та сега наново.

Иначе в ГПК определено по тези въпроси има празноти.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии