начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Срочен трудов договор и майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срочен трудов договор и майчинство

Мнениеот estela_r » 15 Юни 2020, 20:26

Здравейте, имам следния казус. Моя служителка, която беше назначена на срочен трудов договор, преди няколко години излезе в майчинство. Заместващият я служител ми хареса много повече как си върши работата и изпълнява дейността и искам да оставя него. Какъв е механизма, когато титулярката (назначена на срочен трудов договор) реши да се върне от майчинство, аз да прекратя договора и и да назнача заместващия я служител, като титуляр на работото място, без тя да реши да ме съди.
estela_r
Младши потребител

Re: Срочен трудов договор и майчинство

Мнениеот jhoro » 13 Авг 2020, 02:07

Здравейте!
Отговарям със закъснение, но се надявам, че нещата не са приключили.
Нямате конкретика - като дати и срокове - затова ще отговоря по принцип, а Вие ще съобразите.
Казали сте, че младата майка е със срочен договор.
1. Ако срока на договора изтича преди срока на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - нещата се „нареждат от самосебе си”. При изтичане срока на ТД - същия се прекратява и сключвате нов, със сега заместващия служител.
2. Ако срока на договора изтича след срока на отпуска - може да го прекратите или по взаимно съгласие, или с предизвестие. При втория вариант, трябва да поискате съгласие от Инспекцията по труда.
По-добре ще е, да съобразите датите - на прекратяване на договора и изтичане на отпуска (за да може жената да си получи всички обезщетения).
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Авг 2020, 02:44

jhoro написа:Здравейте!
Отговарям със закъснение, но се надявам, че нещата не са приключили.
Нямате конкретика - като дати и срокове - затова ще отговоря по принцип, а Вие ще съобразите.
Казали сте, че младата майка е със срочен договор.
1. Ако срока на договора изтича преди срока на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - нещата се „нареждат от самосебе си”. При изтичане срока на ТД - същия се прекратява и сключвате нов, със сега заместващия служител.
2. Ако срока на договора изтича след срока на отпуска - може да го прекратите или по взаимно съгласие, или с предизвестие. При втория вариант, трябва да поискате съгласие от Инспекцията по труда.
По-добре ще е, да съобразите датите - на прекратяване на договора и изтичане на отпуска (за да може жената да си получи всички обезщетения).

Напълно ПОГРЕШНО!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 13 Авг 2020, 04:33

Melly написа:

Добро утро!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право