начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Невалидно припознаване?!?!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невалидно припознаване?!?!

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 11:25

Нещо се обърках..Рових се в старите теми и в една от тях попаднах на твърдението,че припознаването на детето в болницата само с лична карта и устно изявление от бащата било невалидно!Вярно ли е наистина?Ако да,какво да направя,за да стане "валидно" припознаването?Или какво бащата трябва да направи в случая?Моля,обяснете ми!
Приятелка

Re: Невалидно припознаване?!?!

Мнениеот abba » 13 Юли 2004, 11:29

Triabva da napravi declarazia za pripoznavane s notarialna zaverka na podpisa, zaduljitelno!!!!
abba

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 14:16

Таткото сега каза,че бил подписал "нещо",не помнел какво,май било декларация някаква.Т.е.припознаването не е само с лична карта.Това вече "валидно" припознаване ли е?
Приятелка

Мнениеот shveda » 13 Юли 2004, 14:26

Да, ако е подал нотариално заверена декларация по собствено желание, без да е бил измамен или принуден със сила.
shveda
Потребител

Мнениеот Приятелка » 13 Юли 2004, 16:55

Е как нотариално заверена?Той е бил в болницата все пак..Подписал е,каквото са му дали в болничната администрация.Абсурд да е заверена нотариално.Как да разбера всъщност?В болницата ли да звъня?
Приятелка

Мнениеот shveda » 13 Юли 2004, 22:12

Прощавай, не си довърших мисълта, но при мен влязоха клиенти. Освен с нот. заверена декларация, която се подава да ДЛ по гр. състояние, припознаването може да стане и с писмено заявление подадено до ДЛ по гр. съст. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на здравното заведение, където е станало раждането /чл.36, ал.1 от СК/. Съгласно втора алинея на същия член, ДЛ по гр. съст. е трябвало да уведоми майката в определения 7 дневен срок за припознаването. По отношение на унищожаване на припознаването виж чл. 39 от СК. Предполагам, че при вас всичко е наред, тъй като в здравните заведения са запознати добре с процедурата. С поздрав.
shveda
Потребител

Мнениеот Приятелка » 16 Юли 2004, 14:35

Благодаря ти за отделеното време!Остава да се надявам,че наистина в болницата са наясно.Защото аз звъннах и до там(пуста душа не трае неизяснени казуси :)),та оттам ми съобщиха,че щом името му фигурирало в акта за раждане,от тово по-валидно-здраве!За попълване на декларация май сефте от мене чуха.Питаха само-"Неговото име ли е в акта?","Неговото"-отговорих.."Е,какво повече искате от това!" и ми тряснаха слушалката... : (( Не,че съм се надявала на друго отношение,де : )
Приятелка

Мнениеот kiara » 27 Юли 2004, 11:56

и аз имам въпрос по темата - бащата е направил такава декларация, но майката е в чужбина, ясно е че следва да я уведомя по реда на ГПК, но как точно да стане това?!
kiara
Младши потребител

Мнениеот марийка » 10 Авг 2004, 13:23

Добре, а възможно ли е припознаването да се направи три месеца след раждането на детето и какъв е реда за това, къде трябва да се отиде.
марийка

Мнениеот Анонимен » 10 Авг 2004, 21:05

Възможно е. Подава се заявление или декларация с нотариално заверен подпис до длъжностното лице по гражданското състояние в общината, където е издаден акта за раждане на детето. В удостоверението за раждане, което също следва да се представи е вписано, къде е издаден, дл. лице, печат. Длъжностното лице по гражданско състояние не осъществява контрол и не разполага с компетентност да преценява валидността на припознаването. Не се изисква съгласие на припознавания, нито съгласие на другия родител. Когато припознаването се прави от бащата, не е необходимо потвърждаване или съгласие от майката, т.е. да присъства, да декларира и т.н. /ако поискат - обжалвайте/ Както колегите са отговорили - дл. лице уведомява другия родител, Дирекция "Социално подпомагане" и детето, ако то е пълнолетно в 7 дневен срок от извършване на припознаването. Ако не бъде оспорено в 3 месечен срок се вписва в акта за раждане.
ДО
ДЛЪЖНОСТНОТО ЛИЦЕ
ПО ГРАЖДАНСКО СЪСТОЯНИЕ
ОБЩИНА ………………….

З А Я В Л Е Н И Е

От ……………………………., ЕГН:……………., с л.к. № …………………, изд. на ……………………. от ………………., с постоянен адрес: ……………………………………..

Моля, да бъде признато за мое дете от ……………. пол на име ………………………., с ЕГН: …………………., по акт за раждане № ……../……………..., издаден от Община ……………. на ………………..., родено на ………………….. от майка ……………………………, ЕГН: ………………….., с постоянен адрес: ………………………………………….
Желая детето да носи името: …………………………………………...

Дата: Подпис:
/…………………../
Анонимен

Мнениеот Анонимен » 10 Авг 2004, 21:15

Д Е К Л А Р А Ц И Я
за припознаване

Долуподписаният…………………………..,
ЕГН: ………………………………,
с л.к. ……………………, изд. на ……………….. от ……………………,
с постоянен адрес: ………………………………………………

Д Е К Л А Р И Р А М:

Че детето с име ……………………………, с ЕГН: ………………………..,
по акт за раждане № ………./…………….г.., издаден от Община ……………на …………….г., родено на ………….. от майка …………………………., ЕГН: ……………………….., с постоянен адрес: …………………………………………….
е мое рождено дете, поради което заявявам, че го припознавам за мое дете.
Желая детето да носи името: ……………………………..

Дата:
гр. …………………..

ДЕКЛАРАТОР: … …………………… ………….
имена /подпис/
Анонимен

Мнениеот Иванова » 11 Авг 2004, 23:08

И аз имам един въпрос, свързан с темата - как мъж, който е припознал едно дете и е съставен нов акт за раждане на детето може да иска унищожаване на припознаването - срокове, процедура и т.н. и в какво точно се изразява участието на общинската служба за социално подпомагане?
Иванова

Мнениеот Анонимен » 14 Авг 2004, 19:48

Припозналият може да поиска унищожаването на направено от него припознаване поради пороците на волята - грешка, измама или заплашване. Искът за унищожаване на припознаването може да бъде предявен в едногодишен срок, чийто начален момент е различен. При грешка и измама той съвпада с припознаването, при заплашване - с преставане на заплашването, при недееспособност - с придобиване на дееспособността. Припозналият доказва порока на волята си.
Друга възможност е оспорване на припознаването от трети лица. Припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което има правен интерес. Такъв може да се основава на имуществени и неимуществени права и задължения между припознатия и роднините на припозналия. Правният интерес може да бъде породен и от морален дълг. Възможен е правен интерес и у лица, несвързани с припозналия чрез родство. В категорията на тези лица могат да се поставят низходящите и възходящите на припозналия, истинските родители на детето и т. н. Оспорването се извършва чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаване на припознаването.
Дирекция “Социално подпомагане” по смисъла на Закона за закрила на детето е орган за закрила на детето и може да оспори припознаването.
Анонимен

Назад към Семейни казуси