Здравейте,
Пиша ви за съвет и информация.
Казусът ми е, че живея на 7ми етаж от 10 етажна сграда, която е ново строителство и е стъпаловидна(намалява площта след 6 етаж). Съседът под мен има голяма тераса 45 кв.м., която то своя страна се води "неизползваема тераса" по разпределение и обща част. Само той има достъп до тази тераса.
На ОС приехме, че може да се остъкли тази тераса с цел да се спрат течове (голяма грешка и добре ни излъга).
Той започна да я покрива, но я покри с дървен материал и керемиди, което се явява точно под прозореца ми. Няма да споменавам, че това нещо няма разрешително за строеж, инвестиционен план, каквито и да е документи. Обърнах се към общината и от там задействаха да се бутне, обявиха я за незаконна, но все още не е премахната. Съседът спомена, че можел да си прави каквото поиска, защото всички сме приели в нот. актове.
Прегледах нотариалният акт, с който са ми прехвърлени идеалните части и там има една интересна точка:
Участниците в настоящето нотариално производство заявиха, че са съгласни, че покривните тераси на сградата са разпределени към конкретни самостоятелни обекти по площообразуване и че същите следва да се използват само от собствениците на съответните обекти, към които принадлежат и обслужват и че същите лица имат право да ги ползват необезпокоявано и безвъзмездно, да заплащат разходите по тяхната поддръжка и стойността на евентуалните им ремонти.
Разрових се в интернет и виждам, че има закони като ЗУЕС чл. 6, ал. 3 - Собствениците са длъжни да не завземат общи части на сградата, ЗС чл. 38 - Общите части на сградата се използват от всички собственици според предназначението им и не могат да бъдат разпределяни за изключително ползване от конкретни лица, освен ако това не е изрично предвидено в закона.
Питането ми е, не би ли следвало закона да е над подписаната клауза в нот. акт?
Ако е така мога ли да входирам съдебен иск и да я обявят за нищожна?
Какъв е полезният ми ход, ако в утрешният ден признаят, че той може да си дерибейства на тази тераса, платена от всички съкооператори?
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 01 Фев 2025, 02:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконно покрита тераса
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Незаконно покрита тераса
Според мен ключето се крие в дефинициите!
Ползване е едно, застрояване е друго.
Според ЗУТ
С това покривче отгоре ... дали все още е тераса?
Ползване е едно, застрояване е друго.
Според ЗУТ
§ 5. По смисъла на този закон:
59. "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.
С това покривче отгоре ... дали все още е тераса?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|