начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Обезщетение при безработица

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при безработица

Мнениеот mpatzekov » 01 Фев 2025, 14:00

Здравейте,

Имам следния казус и не знам към кого да се обърна, ще се радвам ако някой би могъл да сподели информация по казуса. Най-вероятно ми предстои да бъда съкратен от работа на позицията, на която работя. В тази Фирма 1 съм на постоянен трудов договор и фирмата ме осигурява на пълното възнаграждение, което получавам по банков път. Работя там от 8 години (общ стаж 14 години и 6 месеца имам). Във Фирма 2 съм управител и съдружник. Съдружник съм с по-голям дружествен дял. Управител съм "поотделно" с другия управител. Във Фирма 2 не се осигурявам към настоящия момент, но в миналото съм се осигурявал там - преди 3 години. В настоящия момент фирмата има активност, но тя е от дейността на другия управител. Другият управител се осигурява в тази Фирма 2. Във Фирма 3, която от регистрацията си през 2016 година не е имала никога активност, съм съдружник с още двама човека като аз съм с най-малък дружествен дял.

Ако ме съкратят от Фирма 1 поради намаляване на обема на работа и се наложи да се запиша в Бюрото по труда и да предява претенция за получаване на обезщетение за безработица, дали Бюрото по труда ще уважи тази моя претенция, имайки предвид, че съм управител и съдружник във Фирма 2, но не извършвам никаква трудова дейност там и отделно съм само съдружник във Фирма 3?

Благодаря предварително!
mpatzekov
Нов потребител

Re: Обезщетение при безработица

Мнениеот berto » 01 Фев 2025, 14:30

Според мен имате право - чл. 54а /КСО. Вие не се осигурявате в нито една от фирмите, в които сте съдружник, а дори и да се осигурявахте, това не са трудови правоотношения, а мандатни правоотношения.
berto
Потребител

Назад към Данъчно право